Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

jozsef5800@citromail.hu

(Debreceni József, 2021.02.05 14:15)

Szakértői vélemény alapján a lakóháznak a padlástéri betonkoszorút és a pince feletti 30 cm részt ki kell cserélni mivel azok martinsalakból készült.
Tető megbontás nélkül hogyan kell kicserélni a betonkoszorút. Ugyan ez a helyzet a pince feletti résznél.
Kérem szíves tájékoztatását.

Vertfal kiváltás

(Garda Beáta, 2021.01.31 09:50)

Üdv. Az lenne a kérdésem hogy egy 6 m hosszan kellene kiváltani egy főtartő falat ami vertfal ebben a távban van 2 ajtó. Az egész házon középen fut végig ez a vastag fal 10m ből olyan 6m kellene kiváltani..Milyen költségekkel járna ez???

1043 Budapest

(Kovacs Renata, 2021.01.30 15:52)

Kedvesek! Egy panel lakas masodik emeletere szeretnek telepiteni egy 450 literes akvariumot, labazattal, zart szelvennyel. Ossz sulya 750 kg. Merete :szelessege 180 cm melysege 52 cm. Elbirja a fodem? Koszonom

1043 Budapest

(Kovacs Renata, 2021.01.30 15:50)

mecseimate3@gmail.com

(Máté, 2020.12.15 11:02)

Üdvözlöm , második emeleti panellakást újítunk fel. Két szobában felszedtük a korábbi padlózatot betonig mert nagyon rossz állapotban voltak. Így 7 cm es külömbség keletkezett az előszobához képest. Kérdésem mivel lehetne a legjobb módon megemelni a szobák aljzatát hogy aztan laminált padlót tehessünk rá? Kaptuk tanácsul az esztrich beton használaltát, de ez nem terhelné meg nagyon a panelt ? Illetve 20 kg/m2/cm et ír a tajékoztatója. Ezt a súlyt felvinni sem egyszerű. Van esetleg más megoldás ? Köszönöm valaszát.

3372,kömlő,béke út 4.

(Horváth József, 2020.12.12 11:19)

Üdvözlöm egy olyan problémám van,hogy nemrég vásároltam egy vályogból épült 117nm. alapterületű családi házat (falusi csok keretében),ahol a fürdőszoba és a kamra kivételével mindenhol tapéta van a falakon így még annó a megtekintéskor nem látszódtak a falsarkokban a repedések.Miután hozzá kezdtünk a tapéta eltávolításához az eggyik főfal ami 50cm vastag és a válaszfal ami 38cm vastag találkozásánál a tapéta részbeni eltávolítása után majd egy cm-es a padlótól a mennyezetig tartó repedésre lettünk figyelmesek ,majd a vályogvakolat is különösebb erőhatás nélkül egy fél nm. es darabon leesett ebben a sarokban.Ezek után már lépcsőzetesen a két fal találkozásánál már kb. 3-4 cm-es hézagokat találtunk.ammi aggasztó.Ezek után a többi sarkokban(főfal sarkokban is) a tapéta részleges eltávolítása után ugyan ilyen kb.fél -egy cm-es padlótól a mennyezetig tartó repedéseket találtunk.Kívül a ház háta beton lábazata végig elvan válva a faltól.Kérdésem hogy megsüllyedhetett e olyan mértékben a fő tartófalazat hogy veszélyes legyen kell e statikust hívnom előre is köszönöm válaszát üdv.

zoti@centrum.sk

(Kovács Zoltán, 2014.02.01 00:54)

Tiszteletem!

Szeretném véleményüket kérni házvásárlással kapcsolatban. Nemrégiben ráakadtam egy részben felújított egy szintes családi házra, mely nagyon közel van a munkahelyemhez. Tornalja város nyugodt környékén fekszik. A ház egy 550 nm - es telken fekszik, nyugati tájolással. Alapterülete 130 nm. A hátsó udvarban található egy 40 nm -es nyárikonyha fészerrel, valamint egy kb 30 nm -es garázs. Az udvart és a házat sajnos déli irányból egy 2 szintes ház árnyékolja. Az udvaron található kút is. A ház 1962 körül épült. Szerkezete főleg salakblokk + helyenként tégla. A padló kb 1m -rrel az udvar szintje fölött helyezkedik el. A házat alapját körbejárva sehol sem látszik víz nyoma. Száraznak látszanak a falak.
Amint említettem a házon részben már végeztek felújítást. Eredetileg 2 szobás, konyhás, kamrás, fürdőszobás házikó volt. 10X10 m. + az előszoba. 2009 - ben kibővitették. A régi konyha megmaradt 3. ik szobának, és egy új konyha lett hozzá építve. Ezzel kicsit bővült a pince is, ami egyébként 2 helységes kb 40 nm. Újra vakolt, vizet állítólag még nem látott. A házon megmaradt a két régi kémény, melyből az egyik a pincébe vezet a kazánházhoz. Ezt használták annak idején a gázkazánhoz. Az összes ablak ki lett cserélve modern dupla üvegű faablakokra. A bejárati ajtó még a régi, beltéri ajtók nincsenek. A ház külső falai szigetelést kaptak ( hugarocell 80mm ), a déli oldalt kivéve. A ház minden oldalát nemesvakolat fedi. A tetőszerkezet a felújítás során jónak bizonyult, úgyhogy új leceket és fedést kapott. ( Bramac - betoncserép )
Az új konyha és az előszoba az alacson szögű esés miatt lemezfedést kapott. Az összes ereszcsatorna új. Kívülről a ház szinte teljesen kész, egyedül a beton alaprészt, illetve a lépcsőt kellene burkolni.
A ház belsejében még nagyon sok munka várna. A régi vakolat még jó, de egyengetni, estleg gipszkartonozni kellene. A padló mindenütt beton. A fűtés egyáltalán nincs megoldva. Nincsenek sem csövek sem radiátorok. Az áramvezetékek is felújításra szorulnak. A vízvezetékek újra lettek szerelve. A fürdőszoba falai még teljesen nyersek, csak a lefolyócsövek vannak lefektetve. A mennyezeten látszik a nád.
A házért ebben az állapotában 44 000 eurót kérnek.
Megtetszett a környék, és a ház is nagyon csinos kívülről.
A probléma az, hogy ebben az állapotában nem felel meg az igényinknek. Mindenképpen szeretnénk még egy nagyobb szobát hozzáépíteni, melyet aztán egybe lehet nyitni a konyhával. Az új nappali-étkező szoba kapna egy hatalmas franciaablakot, mely a teraszra nyílna. Ebben a szobában a régi ház teherhordó falán kapna helyet egy kandalló. Az új szoba belső méretei kb 4,5x6,5m. Ezt a ház hátsó keleti oldalához építenénk.
A dolog, amitől tartok a ház régi szerkezete. A salakblokk. Vajon lesz-e annyi szufla a régi tartó falakban, hogy elbírják az új szoba tetőszerkezetét, ami valószínű csak könnyű lemez fedést kapna. Nem lesz túl sok a 4,5m-5m fesztáv? Szükséges lenne egyúj ablak vágása is a régi tartófalra, amiből további problémánk adódhat.
Egyáltalán érdemes egy ilyen régi salakblokk szerkezetű házat ilyen mértékű felújításnak alávetni?
Sok helyen olvastam, hogy a salakblokk sokkal gyengébb, mint a tégla. Főleg abban az időkban alkalmazták, mikor kevés téglát tudtak előállítani az építkezésekhez. Gondolom a káros sugárzását 50 év alatt már elveszítette.
Negativum, hogy a salakblokk falak sokkal hamarabb leadják a hőt, mint a tégla, tehát hidegebbek.
Azt is olvastam, hogy ez az építőanyag idő múltán sokat veszít a stabilitásából.
Önök szerint érdemes lenne felújítani egy ilyen házat, vagy inkább egy újat építeni a saját igényeink szerint?
Áttól félek egy ilyen mértékű felújítás , befejezés ( legfőképp önerőből ) még legalább 30 000 eurót felemésztene.

Válaszukat élőre is köszönöm.

Re: zoti@centrum.sk

(K.Bernadett, 2020.12.08 16:47)

Megkérdezhetem mi volt a válasz? Hasonló cipőben járunk.
Köszönöm.

Miskolc

(Olexa Istvan Gábor , 2020.11.15 23:19)

Tiszteltet Tanácsadó !

Lenne egy nagy kérdése!Miskolciak vagyunk és családi házat szeretnék vásárolni van egy szép kisház ami nagyon tetszik viszont még ilyent nem láttam a főfal régi válaszfal tégla lápjára fektetve viszont alapja van repedés nincs a falon 50 nm de szeretnék meléépiteni még 40m2.
Önszerint van benne lehetőség?

fettatti@gmail.hu

(Fett Attila, 2020.11.11 17:16)

Tisztelt Szakértő!
Van egy vegyes falazatú vályog-tégla házunk terméskő alappal,amihez utólag hozzá lett építve egy rész az már téglából.Az lenne a kérdésem ,hogy lecseréltük a teljes tetőszerkezetett fedéssel együtt,viszont az új tető súlya nagyobb a réginél,nem e tud gondott okozni a keletkező többlet súly a falakba(ez kb.2000kg -130m-2re).Esetleg a padlás födémen levő agyagréteg eltávoliása részben vagy egészben megoldás lehet-e,mert annak súlya is jelentős.Üdvözlettel:F.Attila

kamarasedit@gmail.com

(Kamarás Edit, 2020.11.10 19:44)

Tisztelt Szakértő!
A házam hátsó falától kb. 60cm-re megy el a szomszédom az autójával, / épphogy elfér a két kerítés között az úton/ naponta többször, mivel csak így tudja megközelíteni a saját házát, autóval. Ez a helyzet évek óta fennáll. A ház a 80-as évek elején épült, pince nincs a ház alatt. Azt szeretném tudni, hogy okozhat-e ez bármiféle kárt a házban, akár hosszabb távon? vagy nincs mitől tartani? Üdvözlettel:K. Edit

1118. Villányi-ut 55

(Rácz László, 2020.11.08 19:38)

80 l villanyboylert szeretnék felszerelni .Sziveskedjék tájékoztatni mi az a minimális falvastagság/válaszfal/,ami elbírja!

kmf

2316 Tököl

(Németh Csaba , 2020.10.26 22:56)

adampost@freemail.hu

(Galambos Ádám, 2013.10.24 13:12)

Tisztelt Uram/Hölgyem

Azt szeretném megtudni, hogy a 70-es évek végén/80 elején készült panellakások födémének mennyi a terhelhetősége? Egyik ismerősöm szeretne vásárolni egy (elmondása szerint) 330 kg-os szekrényt, 2,4x0,6 m alapterülettel (1,44 m2) vagyis számításon szerinte 2,08 kN/m2 a teher. Sajnos nem találtam információt, hogy milyen teherbírása van a födémnek. Szeretném tudni, hogy milyen problémát okozhat ez.
Köszönöm

Re: adampost@freemail.hu

(Jécsai Péter, 2013.10.26 00:16)

Tisztelt Galambos Ádám!
A 70-80-as években épült épületek hasznos terhe: 150 kg/m2.
Egy panel épületnél azonban a födémmező együtt dolgozik a mellette lévő mezőkkel. Ebből következően ha van egy 3m2-es terület, ahol csak a szekrény lesz és néha 1-1 ember, akkor 3x150=450kg összterheléssel lehet számolni. A helyiség többi szabad területét pedig még nem is számoltuk.
Teljesen legyen nyugodt. Egy panel födém megfelel erre a terhelésre.
üdvölettel
Jécsai Péter

Re: adampost@freemail.hu

(Kard Attila, 2013.12.04 18:23)

Tisztelt cím!

1.5 szobás panel lakás konyhájának egyik falán egy kb 150 kg-os hütő van, a fal másik oldalán a kisszobában egy kb 150 kg-os akvárium. Ez 1 m2-en kb 300 kg. A konyha és a szoba berendezése egyébként átlagos. A fal nem tartó, csak válaszfal. Kérdésem, hogy nem terhelem-e túl a födémet?

Köszönöm válaszát!

Re: Re: adampost@freemail.hu

(Attila, 2020.08.30 12:55)

Jó Napot,

Szeretnék egy 60cm vastag vegyes falazásu, tartófalat 4m hosszan kicserélni faszerkezetre, a tervem az hogy lefektetek egy 7,5x15 cm es gerendat teherelosztónak amire 80 cm kent teszek tartokent 5db 15x15cm es 2.6cm masag tartogerendákat, ezek tetején szintén egy 15x15cm as gerenda lesz ami a felsö hosszirányu 5 db gerendát támasztja alá. Képes lenne atvenni ebben az összeállitasban a terhet. ez a szerkezet ? Köszönöm.

angelanagy@gmail.hu

(Nagy Angéla, 2020.08.23 20:43)

PINCE REPEDŐ PLAFON.Vásároltunk egy 70 években épített házat, amiben elméletileg nem laktak kb 5-7évig.A házat 2013BAN belülről felújítottuk, ÚJ FŰTÉSRENDSZER, ÉS ÖNTVÉNYKAZÁNT KAPOTT.A pince felett van a hátsó szoba egy része, plusz a kazánház, ami egyben padlásfeljáró, és tároló is egyben.A kazánház hosszára el van felezve gipszkartonfallal.A kémény lemegy egészen a pince aljáig.A kéménytől 20-30cm-re hosszú repedést vettem észre.A repedés közepe elég csúnya számomra, én úgy vélem észrevenni, hogy mozog, nincs síkba, a repedés egyik fele lejjebb van mint a másik, kb 3-5mm.A padlás ezen részét tehermentesítettük, elég sok nagy súlyú cucc volt fenn.Sajnos még ott az öntvény kazán, ami kb 350-380kg, ezt tervezzük még kivenni, hogy még kevesebb legyen a súly.Ami még fontos, a hátsó szoba válaszfalában van ugye levezetve a kémény, és ott van a legnagyobb repedés, ott nem látom síkba.Viszont nem a válaszfal alatt végig, nem vele párhuzamosan van a repedés, hanem ellentétesen.Mit lehet tenni, honnan tudom biztonságos e, lehet e javítani, hogy lehet aládúcolni, mit lehet tenni?????

4287 Vámospércs Tóth Árpád u 45

(Balogh Zoltánné , 2020.07.19 11:57)

Üdvözlöm. Családi ház falain keletkezett repedések kivizsgálására keresünk hozzáértő statikus szakembert szakvélemény elkészítésére. Hajdú-Bihar megyébe.Ebben kérném a segítségét. És ez milyen költségekkel jár? Köszönöm előre is válaszát

izakiraly76@gmail.com

(Kiraly Izabella, 2020.07.09 10:10)

Tisztelt tanacsado,
Egy 2001 epitesu haz elso emeleten,utcai nezesu, szeretnenk egy ketszobas lakast venni.Harom eve volt festve es az utcara nezo ket szoba falain mindket oldalrol latszik egy repedes ami a plafontol megy kifele az utca fele kb 45 fokban.Veszelyes e ez? Csokkenti e az ingatlan arat? Allitolag ez valaszfal.Elore is koszonom valaszat.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »