Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

új panellakó

(Aggódó, 2014.10.07 21:32)

Tisztelt Uram!
Panellakás (1. emelet egy tízemeletesben) felújítása során a fürdőszobában a mennyezetre helyeztettük át a lámpát. Sajnos panelban nem tapasztalt szerelő végezte a horony kivágását és nem lapos kábelt használt. Egy korábbi kérdésre adott válaszában láttam, hogy gondot jelent, ha átvágták a betonacélokat is. Kérdésem az lenne mi a teendő, ha tényleg átvágta a szerelő a betonacélt akár a födémben akár a falban. Hogyan orvosolható a probléma?

Re: új panellakó

(Jécsai, 2014.10.30 16:16)

Tisztelt Uram!

A válaszfalban elvágott vasakkal nem kell foglalkoznia.
A teherhordó falban és a födémben elég nehéz ezt orvosolni.
Csak olyan megoldást tudnék mondani, amihez az elvágott betonacélok környezetében ki kéne vésni a betont és pótolni az elvágott betonacélt.
Ha a födémben lévő vasak lettek elvágva és azok párhuzamosak a teherhordási iránnya, akkor elég nagy a baj.
Ezt látni kéne.

üdv.
J. Péter

Tömésfal vizesedés, dőlés

(K. László, 2014.10.08 13:49)

Tisztelt Szakértő Úr!

Egy 1890-es években épült régi tömésházban lakom. A ház hagyományos szoba-konyha-kamra felépítésű (a volt kamra jelenleg a 2. szobaként funkcionál). A falak 55 cm vastag tömésből készültek (a jelek szerint alapozás nélkül), csak az utcafronti fal épült kőből.
Feltehetően pár év után épült hozzá, a ház hossztengelyének folytatásában egy gazdasági rész, eredetileg istálló-pajta céllal, ez a rész már 50 cm-es téglafalakkal készült, csak a kettőt elválasztó közfal tömés.

A legnagyobb gondom és aggodalmam - több más mellett - az, hogy a ház külső falai több helyen láthatólag kifelé dőlnek. Ezt a jelenséget több régi háznál is megfigyeltem, és sajnos nálam is így van. A közfalak és a főfalak találkozásánál belül is láthatóak a repedések, de repedések vannak a közfalakon is, nagyjából függőlegesen, a saroktól 20-60 cm-re beljebb, mintha a lassan kifelé dőlő főfal szétrepesztené, és húzná magával a közfal egy kis részét is.
Pár évvel ezelőtt a 2. szobát belül újravakoltuk, akkor tűnt fel, hogy hatalmas, az egész falvastagságon átérő (egy helyen ökölnyi széles) repedések vannak a közfalakon.
Az okok között biztosan ott van az is, hogy a falak erősen vizesednek alulról. A ház hossztengelye északkelet-délnyugati irányú, így főként az északnyugati, szomszéd felőli hosszú oldal vizesedik nagyon, ez kívülről is látszik a vakolaton. Belül is szinte kézzel morzsolható a tömés a fal alsó részén, annyira vizes. Sok helyen le is dobta belül a vakolatot, illetve darabok estek ki magából a falból is. (Az északnyugati szomszéd felől egy kicsit magasabb is a talajszint, mert az utca enyhén DK felé lejt).

Az az érdekes, hogy nemcsak a tömésfalak, hanem a hátsóbb szakaszon a téglafalak is kifelé dőlnek. A legnagyobb dőlés a kamrai részen van, itt a 190 cm magasan lévő mestergerendától már 10 cm-re eltávolodott a fal. A dőlési folyamat ugyan nagyon lassú (talán évek alatt csak pár tized mm), de mégis aggódom, mert a mi falunkban is, pár éven belül 3 régi, elhanyagolt ház hátsó fala dőlt ki.

Tudom, hogy statikust kellene hívni, mert így, látatlanban nehéz konkrétumokat mondani, de az az igazság, hogy váltakozva hol munkanélkülil, hol közmunkás vagyok, és még egy statikus munkadíját sem tudnám kifizetni, azokat meg főleg nem tudnám megcsinálni, amiket javasolna. (Ráadásul attól is félek - mint hallottam - ha esetleg veszélyesnek nyilvánítja a házamat, azt jelentenie kell, és akár ki is lakoltathatnak.) Más nem marad, mint a maximum néhány ezres költséget igénylő egyéni javítgatások, minimális karbantartás, esetleg ismerősök ingyen segítségei. Az vigasztal, hogy régen is megoldották
valahogy a szegény emberek, biztosan most is van valami olcsó megoldás.

Szeretném kérdezni Öntől, mit tenne az én helyzetemben? Ha nincs pénz (vagy csak minimális), és nincs más cél, mint a közvetlen életveszély elhárítása? Én arra gondoltam, csináltatok falösszetartó vasakat
(vasrúd, egyik végén ráhegeszett laposvas, másik végén menet, és hasonló vaslemez), ami, átfúrva a házon, talán meggátolná a tovább dőlést. De nincs ilyenben tapasztalatom, hogy milyen vastag vasrúd
kellene, milyen magasan a padlás alatt célszerű átfúrni, és így tovább.

Tavaszra, ha össze tudok annyi pénzt rakni, tervezem a hátsó fal felett ereszcsatorna kialakítását, talán az is segítene, ha nem folyna annyi víz a fal tövébe. Az biztosan hiba volt, hogy több évvel ezelőtt cementes vakolattal lett bevakolva a hátsó fal, talán így kevésbé szárad, de most már nincs lehetőségem leverni és újravakolni. Az sem lehet szerencsés, hogy a lakásban általában "cement", azaz tükörsima, nagyon kemény betonszerű padló van. Korábban műpadló is volt rajta, ezt már felszedtem, igaz, ronda így, de talán egy keveset ez is mérsékelte a bajt.

Bocsánat a hosszúra nyúlt levélért, de nagyon aggaszt a probléma, és szeretnék tenni valamit a baj elkerülésére, amíg nem késő.

Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel:
K. László

Surice 22 Szlovákia

(Tibor Molnar, 2014.09.29 12:22)

Tiszteletem

Tavaly vettünk egy régebbi parasztházat,átszeretnénk cserepelni,én lemezt vagy zsindelyt akartam,de az ács ragaszkodik a cseréphez,mert az nagyobb élettartamu,de az új cserép összsulya 1 tonnával nehezebb a jelenleginél s én aggódom,emiatt . Szlovákiai magyar család vagyunk azért kérnék innen segitséget . Előre is szivből köszönöm .
Tisztelettel Tibor

Re: Surice 22 Szlovákia

(Jécsai, 2014.10.03 23:28)

Tisztelt Molnár Tibor!

Ez kevés infó ahhoz, hogy bármit is tudjak mondani.
Egy meglévő épület tetőszerkezetének teherbírását nem lehet így megmondani.
Kellenek adatok, de látni is kéne.

üdvözlettel
Jécsai Péter

Budapest

(G. József, 2014.10.03 13:25)

Tisztelt Szakértő!

Egy kb. 100 éves belvárosi házba szeretnénk liftet építtetni, de csak falon kívülre lehet, máshol nincs hely. Elképzelhető-e, hogy az ablakok helyére nem lehet liftajtót tenni, mert az áthidaló gerenda nem csak az adott szint padlózatáig, hanem az ablak aljáig tart?

Köszönette: József

Érd

(Kiss Péter, 2014.09.15 07:51)

Tisztelt szakértő úr !

10-es Protherm NF válaszfaltéglából készült falra fel lehet e rögzíteni egy bruttó 130 kg-os vízmelegítőt ? Ha igen hogyan lesz biztonságos ?

Köszönettel:
Kiss Péter

Re: Érd

(Kiss Péter, 2014.09.22 21:50)

Kimaradtam a sorból :(

Re: Re: Érd

(Jécsai, 2014.09.23 14:24)

Tisztelt Kis Péter!

Nem javaslom, hogy válaszfalra 130kg-os vízmelegítőt tegyen.
Ehhez teherhordó fal kéne.
Ha csak válaszfal van, akkor a padlótól a mennyezetig tartó acél profilt kéne betenni. Azt rögízetni kell az aljzathoz és a födémez.
Így kap egy kellő teherbírású szerkezetet.

üdv.
Jécsai Péter

Re: Re: Re: Érd

(Kiss, 2014.09.24 15:56)

Nagyon köszönöm a válaszát !

Üdvözlettel:
Kiss Péter

1151 Budapest

(Purak Brigitta, 2014.09.24 09:38)

Tisztelt Címzett!

Ingatlan vásárlása előtt állok, ahol az ebédlő és a konyha közti falat szeretném kibontani és ebben kérném szakértelmüket, a fal kibontható-e, milyen megoldásokkal (szeretném azt a területet egybenyitni) és milyen költségekkel járna.

Az alapraj megtalálható a hirdetésben:
http://www.jofogas.hu/budapest/Ikerhazfel_elado__2_1_szobas__15ker__Rakospalota_17118407.htm

Várom visszajelzésüket!

Köszönettel:
Brigitta
Tel.:30 361 4859
E-mail: purak@freemail.hu

Budapest XVIII.

(G.Tóthné, 2014.09.20 15:54)

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A XVIII.ker. Havanna lakótelepem vettem egy lakást, 10 emeletes panel 1.emeletén. Egy 6 cm széles közfalba szeretnék egy ajtót nyitni. Kell-e ehhez statikai véleményt készíttetnem. Válasza sürgős lenne, ezért köszönettel várom mielőbb. Kérem, hogy az alábbi címre szíveskedjék válaszolni: gtoagi@gmail.com

Re: Budapest XVIII.

(Jécsai, 2014.09.20 21:35)

Tisztelt G Tóthné!

6cm-es fal, válaszfal. Az átépítése nem engedély köteles.
Statikai vizsgálat nem szükséges.

12, 15cm-es fal teherhordó fal. Ezekhez statikai vizsgálat és építési engedély szükséges.

üdvözlettel
Jécsai Péter

koteles_szilvia@freemail.hu

(K.Szilvia, 2014.09.17 15:23)

Tisztelt Cím!

3 éve húzódó problémám van. Egy 10 emeletes társasház 9. emeletén lakom, nyugati fekvésű lakásban. 2011-ben legnagyobb sajnálatombra elvégezték az ablakcserét és a hőszigetelést panelrogram keretén belül. Azóta beázunk. SENKI nem tudja megmagyarázni miért!!? Volt helyi szakértő már nálunk, volt az ÉMI-től, volt a kivitelező cégtől jó néhány ember, de SENKI nem tudja az okot, és ezt már nem is tagadják. Az összes lehetséges apró lyukat betönködték, de semmi eredmény. Ön szerint mi lehet az ok? És hogyan és hova tovább??? Köszönöm, ha segít!

Re: koteles_szilvia@freemail.hu

(Jécsai, 2014.09.20 21:29)

Kedves Köteles Szilvia!

Van egy kollégám, aki nagyon jó vízszigetelési kérdéseben. Ajánlom keresse meg őt!

Máriáss László
06702283225

xxda@freemail.hu

(Attila, 2014.09.07 18:04)

Tisztelt szakértő!

Egy panel lakásban lakunk, ahol van egy loggia amelynek területe 2 négyzetméter, a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint megoldható-e, hogy a szobát és a loggia-t elválasztó falat (nem vasbeton) 1 méterrel beljebb hozzam, tehát így a loggia méretét megnöveljem, és a szoba méretét csökkentsem? Sajnos erre a falra rakták a radiátort, így azt is át kéne rakni másik falra, illetve nem tudom, hogy az engedélyezett-e, hogy a fűtéscső egy része a "szabadban" legyen? És ehhez kapcsolódóan a másik (kicsit extrém) kérdésem az lenne, hogy egy ilyen erkélyre egy kis felfújható medencét (455L) kirakni mennyire lehet, ami így ugye félig az erkélyen félig a szobában van?
Köszönöm a válaszát!

Re: xxda@freemail.hu

(Jécsai, 2014.09.20 21:25)

Kedves Attila!
Mivel ez homlokzati megjelenést érintő átalakítás, építési engedély köteles.
Az engedélyhez építészeti doksi biztos kell, de talán még statikai szakvélemény is.

A födém teherbírás 150kg/m2. Ha ezt nem lépik túl, akkor rendben.

A fűtéscső biztos nem lehet a szabadban.
Nem hallottam még, hogy panel homlokzatot így átépítettek.
Nem tudom, hogy lehet-e.

üdv.
Péter

Budaörs, Mező u

(Darvas Tamás, 2014.09.06 18:55)

Tisztelt Cím!
Egy 15cm falvastagságú, társasházi panel vasalt beton gyári 210x100cm közlekedő 210x160cm-re való kiszélesítése esetén szükséges statikai vizsgálat?
A vágandó falra merőlegesen is 15cm-s falak vannak. Az ingatlan felett van még 3 szint.

Köszönettel: Darvas Tamás

Re: Budaörs, Mező u

(Jécsai Péter, 2014.09.20 21:18)

Tisztelt Darvas Tamás!

A 15cm-es fal teherhordó fal.
Statikai vizsgálat és építési engedély is szükséges bármilyen tartószerkezeti átalakításhoz.

üdvözlettel
Jécsai Péter

budapest

(Edina, 2014.09.08 16:36)

Tisztelt Szakértő!
Egy 15 emeletes toronyházban lakom. A lakáshoz tartozik egy loggia is amit beépítettünk. A kérdésem az lenne hogy ez a loggia mennyire terhelhető ugyanis mi a szigetelőanyag fölé 3 cm betont raktunk ami több mint 300 kg.
Lehet-e ebből a nagy súly miatt valami probléma esetleg leszakadhat-e ? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Edina


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »