Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

linda.24@citromail.hu

(G Melinda, 2013.10.28 20:03)

Tisztelt Címzett!
Régi építésű családi házunk mennyezete repedezik a külső falak mentén.
Az lenne a kérdésem,hogy mi lenne a treendő?
Lehetne javítani álmennyezettel gipszkartonból mivel túl nagy a belmagasság is?
Köszönettel G Melinda

Re: linda.24@citromail.hu

(Jécsai Péter, 2013.11.27 11:07)

Tisztelt G. Melinda!

Természetesen lehet gipszkarton álmennyezetet készíteni.
Előtte azonban jó lenne tudni, hogy miért reped a mennyezet.
Ha csak kicsit lehajlott a födém, mert öregek a fa gerendák, akkor minden ok.
Ha túlterhelt a födém, mert beépítették a tetőteret és nem lett megerősítve, akkor nem elég az álmennyezet.
Ha a vakolat öreg vagy gyenge és elkezd leválni, akkor sem elég eltakarni, mert idővel leszakadhat az álmennyezettel együtt.

Először azt javaslom, hogy hívjanka ki egy kőművest, hogy nézze meg.
Ha ő teljes biztonsággal nem tudja megmondani, mi a helyzet, akkor pedig statikust.

üdvözlettel
Jécsai Péter

hedimode@gmail.com

(Vigh Hédi, 2013.11.12 21:36)

Az utcán lévő fa gyökere benőtt a ház alá,reped a tűzfal a faltól,a lehulló levelek eltömítették az ereszcsatornát a vakolat alá megy az esővíz.Az önkormányzat szerinte nem hibás, mit tegyek? 6 évi könyörgés után idén legallyazták. Köszönöm válaszát Hédi

hedimode@gmail.com

(Vigh Hédi, 2013.11.12 21:26)

Az utcán lévő fa gyökere benőtt a ház alá,reped a tűzfal a faltól,a lehulló levelek eltömítették az ereszcsatornát a vakolat alá megy az esővíz.Az önkormányzat szerinte nem hibás, mit tegyek? 6 évi könyörgés után idén legallyazták. Köszönöm válaszát Hédi

repedések

(Juhász-Rabóczky Viktória, 2013.11.06 08:28)

Üdvözlöm!

Tanácsot szeretnék kérni. Egy éve költöztünk albérletbe, de a házon már akkor is láthatóak voltak kívűl és belül is repedések a falon több helységben, ez azóta csak romlott, mintha szétcsúszna a tégla cikkcakkban. Közvetlen egy 4 sávos fűút mellett van a ház, ha elmegy egy kamion, vagy teherautó, beleremeg az egész ház, vagy ha centrizik a mosógép, mozog a padló, a falak. Szeretnénk mihamarabb elköltözni, de a tulaj ragaszkodik a 3 hónap felmondáshoz, mi viszont nem szeretnénk veszélyeztetni a 4 gyerekünket, attól félünk, ránk dől az egész.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Juhász-Rabóczky Viktória

vékony repedés

(Nagy Tamás, 2013.10.29 23:02)

Tisztelt Jécsai Péter Úr!

Az alábbi linken szereplő repedésről szeretném kikérni a véleményét. Földszint+emeleti épületről lenne szó és most, hogy tüzetesebben átvizsgáltam kívülről, így lettem erre figyelmes, így nem tudom megmondani, hogy mióta van. A repedés a ház sarkánál, a gerenda alatt, a fuga mentén látszódik. A kérdésem az lenne, hogy ez még menthető lehet?

http://kepfeltoltes.hu/130929/IMG_0151_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előre is köszönöm a segítségét!

Falkivétel

(N. Ágnes, 2013.10.30 16:32)

Tisztelt Jécsai Péter!

Még csak nagyon érdeklődő fázisban vagyunk a következő dologgal kapcsolatban. Egy régi építésű kocka tégla házról lenne szó, amit úgy kell elképzelni, hogy belépünk az ajtón van egy nagy előtér és mindkét oldalon onnan nyílnak a további helyiségek. Valamelyik nagy szoba falát szeretnénk valamilyen megoldással kivenni és egybe nyitni a teret. Annyit tudunk még, hogy beton gerendák vannak. A kérdés az lenne, hogy lehetséges e egyáltalán, gondolom tartófal lehet mivel 30 cm vastag. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel: N. Ágnes

Re: vékony repedés

(nagy tamas, 2013.11.05 21:18)

Szarvas, Medvegy János utca

(Nikolett, 2013.10.15 13:34)

Tisztelt Statikus!

A problémám a következő!Vettünk egy házat és családi okok miatt nem voltunk elég körültekintőek...(vályogház)Most lesz majd 1éve, hogy itt lakunk és most csináltuk a felújítást, mert télen még nem hallottam, hogy felújítanának!
Sajnos tudtuk, hogy a cserépléceket ki kell cserélni,de ez nem zavart viszont amikor a falat kapartuk az egyik előző lakó által készített tégla boltív fölött a boltív és fal között egy kb 10 centis hézag van.Csak annyira volt megcsinálva, hogy levakolható legyen.Ezen már kiakadtam, mert nem véletlen szoktak oda áthidalót tenni vagy úgy megcsinálni a boltívet tudomásom szerint...A következő gondom aminél kiakadtam, hogy a párom amikor javította a tetőt beszakadt,de amikor a cseréplécet javította hátraért a sarka és a plafon is beszakadt!Még a szentlélek fönn tartja a helyén, de 2 gyerekkel ez gáz szerintem!Ilyenkor mit tegyek?Mivel még teljesen nem a mienk a ház hívtam a tulajékat akik erre válaszul perelnek és próbáltam alkudozni mert az elején nem tettük úgy sem!Erre bírósághoz fordultak!Nem tudom mit lehet tenni ilyenkor!Köszönöm a segítséget!

Re: Szarvas, Medvegy János utca

(Jécsai Péter, 2013.10.25 23:59)

Tisztelt Nikolett!
Ha már bíróságnál tart az ügy, akkor nem nagyon lehet megúszni az igazságügyi szakértő bevonását. Felkérhetnek Önök is egyet, de a bíróság is ki fog rendelni.
Szakmai oldalról itt nehéz mit mondani, mert a gond elég nyilvánvaló és itt már inkább jogi ill. etikai kérdéssel állnak szemben.

Ha tudnak egy igazságügyi szakértői véleménnyel a kezükben próbáljanak kiegyezni az eladóval.
Igazságügyi szakértőt a illetékes bíróságnál biztosan tudnak ajánlani.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Re: Re: Szarvas, Medvegy János utca

(Nikolett, 2013.10.26 17:31)

Tisztelt Jécsai Péter Úr!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!Reméljük megtudjuk oldani!
Üdvözlettel
Nikolett

ombolianiko@gmail.com

(Omboli Aniko, 2013.10.26 16:38)

Az elozo uzenetbol kimaradt az email cimem. Koszonom!

Budapest

(Omboli Aniko, 2013.10.26 16:34)

Tisztelt Statikus! Most vasaroltam egy 1930 korul epult kis csaladi hazreszt es a padlasra felmenve lattam, hogy az egyik koto gerenda kimozdult a falbol es elcsavarodas lathato rajta. A gerenda kozepen ul egy fa oszlop ami a tetot tartja. A kimozdult reszen egy komuvesz szerint nincs terheles es mar hosszu evek ota igy allhat es mas elemek atvettek a terhet, en megis nyugtalan vagyok. A teto szerjezeten nem latszik deformalodas. On szerint erdemes foglalkozni a dologgal? Koszonettel, Aniko

kovatsji@gmail.com

(Kováts János, 2013.10.26 11:02)

Tisztelt Staticom Bt.
ezúton szeretném kérni szakvéleményüket az alábbi témában.
Hagyományos 46 m2-es XXI Árpád úti lakás átalakításához ajtó, vagy boltíve nyílást szeretnénk kialakítani a nappali és a gardrób között. Ezzel összehangolva megszüntethetőek a nagyszoba és a kisszoba közötti, valamint az előszoba és a fürdőszoba közötti ajtók.

Várom válaszukat a megvalósítás lehetőségéről, menetéről, időszükségletéről.

Üdvözlettel

Kováts János

Bp

(Egy kérdező, 2013.10.21 20:19)

Tisztelt Címzett! Néhány hónapja költöztem 10 emeletes régi építésű (1970) panel 4. emeletére. Két db mennyezeti lámpához tartozó vezetéket és 3 db konnektort vésett be villanyszerelő a falba. Ekkor én nem tudtam, hogy panelben milyen kényes ez a fajta munka, a villanyszerelő pedig nem világosított fel. Kb. 1 cm mélyen vésett a mennyezeten és a falba. Ő maga azt mondta, hogy a munka közben minden rendben volt. Azóta olvasok ezt-azt a vezeték vésés témában, hogy statikailag mivel járhat ez. Már lassan ott tartok, hogy megbántam az egészet. Ön mit tenne a helyemben, megnézettetné utólag a munkát statikussal? Vagy talán feleslegesen aggódom?

Re: Bp

(Jécsai Péter, 2013.10.26 00:11)

Tisztelt Uram/Hölgyem!

A födémek alsó síkjáról a betontakarást levésni ill. csökkenteni nem annyira szabályos, mivel ez a betonacél korróziójához vezet.
Ezzel együtt az én eddigi tapasztalataim szerint gondot ritkán okoz.
Sok összetevője van, hogy mikor, hogy lehet, ezért nem tudok általános érvényű választ adni.
Igen kicsi a valószínűsége, hogy észlelhető károsodás történt.
Amit meg tud tenni, hogy vezetékről lekaparja a glettelést, mert az nem ér semmit és helyettem betonjavítóval vagy valamilyen műgyanta alapanyagú szerrel keni le a kivésett részt. Ezzel a betontakarást nagyrészt helyreállította.

Akkor lenne nagy baj, ha a betonacélok el lettek vágva. Ez 1cm mély horonynál nem törtét meg, mert min. 1.5cm mélyen vannak a betonacélok.
Amennyiben bizonytalan a hornyok mélyégét illetően, akkor az összes mennyezeti vezetéket ki kell bontani és ellenőrizni kell kilátszanak-e a vasak ill. el lettek-e vágva valahol.
Ha nem, akkor az előbb leírt módon lehet javítani.
Ha igen, akkor még mindig kérdés, hogy hány vas lett elvágva.
Ennek ismertében lehet tovább gondolkozni egy megerősítésen.
De ez csak a legrosszabb eset. A legáltalánosabb az, hogy a vésés során nem látszódtak ki a vasak és csak a betontakarást kell helyreállítani.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Avar utca 47 7627 Pécs

(Baross Lászlò, 2013.10.14 10:20)

Tisztelt Uram!

Tartófalba szeretnék beépiteni egy Kb 50cm széles 40 cm magas kis helyet egy mikro sütönek, Hogyan járjak el és milyen módon lehetne megbontani és meg erösiteni a tartöfalat ami 45 cm poroterm téglából van. üdv és köszi BL

Re: Avar utca 47 7627 Pécs

(Jécsai Péter, 2013.10.25 23:53)

Tisztelt Baross László!
A teherhordó falakban ált. előregyárott áthidaló segítségével szoktunk falnyílást kialakítani. Pl. acél gernda, Porotherm elemmagas gerenda.

Viszont azért nem ennyire egyszerű. A pontos kialakítást befolyásolja:
- nyílás és mennyezet közötti távolság
- koncentrált erő fellépése a tervezett nyílás közelében
- fal állapota
- ideiglenes megtámasztás lehetősége
- stb.

Tehát ez elvileg megoldható, de online nem lehet megmondani, a pontos megoldást. Javaslom, hogy kérje ki egy statikus tervező véleményét.

Minden tartószerkezetet érintő átalakítás építési engedély köteles.
Ebből következően engedélyezési tervdokumentációt kell készíteni.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Veszprém,Simon István u 4/a

(Ferenc, 2013.10.14 00:59)

Üdvözlöm,kérdésem a következő lenne,egy 4 emeletes panelház aljában található különálló garázsomat szabad e szélesíteni?2 méteres jelenleg a bejárat és 215 cm-t szeretnék a könnyebb ki és bejárás érdekében.köszönöm válaszát

Re: Veszprém,Simon István u 4/a

(Jécsai Péter, 2013.10.25 23:46)

Tisztelt Uram!
Minden tartószerkezetet érintő átalakítás építési engedély köteles.
Még akkor is, ha csak 15cm-rel növelné a kapu szélességét.
Ehhez építész terv és statikai szakvélemény szükséges.

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a panel épületeknél nem okoz gondot a 15cm-es szélesítés. Ezzel együt is azt tanácsolom, hogy hívjon egy helyi statikust és beszéljék át a lehetőségeket.
üdvözlettel
Jécsai Péter


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »