Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Pécs, Orgona utca

(Vörös László, 2013.10.16 06:35)

Kedves Péter!
Kiegészíteném a napokban írt kérésemet.
Az oszlopok között természetesen nem konzolos (statikailag), hanem kéttámaszú tartó lesz acélból, alul-felül 1-1. Szerelési szempontból a zártszelvény és egyenlőszárú L-vas kombinációja tűnik megfelelőnek, egymáshoz hegesztve. A mérettel viszont bajban vagyok: elég nehéz megfelelő adatokhoz jutni a felhasználni kívánt acélokról (megengedett feszültség, keresztmetszeti tényező), azonkívül nyugdíjasként rég elfelejtettem egykori tanulmányaimat ebben a témában. Emiatt kérem a segítségét.
Köszönöm: VL

Avar utca 47 7627 Pécs

(Baross Lászlò, 2013.10.14 10:21)

Tisztelt Uram!

Tartófalba szeretnék beépiteni egy Kb 50cm széles 40 cm magas kis helyet egy mikro sütönek, Hogyan járjak el és milyen módon lehetne megbontani és meg erösiteni a tartöfalat ami 45 cm poroterm téglából van. üdv és köszi BL

Pécs, Orgona utca

(Vörös László, 2013.10.14 07:34)

Kedves Péter!
Zöldsövény kerítésünket megszüntetjük, helyette vas konzolos deszkapalánk lesz. Az oszlop távolság 3 m. Két tartó lesz (alul, felül), a deszkaterhelés kb. 140 kg megoszló + a tartó súlya. Milyen idomból, milyen keresztmetszetű anyagot használhatok?
Köszönöm: VL

Kerti tó

(István, 2013.10.09 14:50)

Tisztelt Jécsai Péter Úr!

A szomszédom a hátsó falunktól kb. 130 cm-re egy 170 cm mélységű kerti tavat létesített kb. 130x250 cm felületű, mely a házunk alapjával párhuzamosan fut. A véleményünket nem kérte ki előtte.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e engedély nélkül ilyen méretű tavat csinálni, mi a védőtávolság ilyen esetben a szomszéd ingatlanától?
Továbbá azt is szeretném tudni, ha a fóliával kibélelt tó valahol szivárogni kezd, akkor okozhat-e problémát a mi házunknál?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: István

Re: Kerti tó

(Jécsai Péter, 2013.10.11 09:00)

Tisztelt István!
A jogszabály nem tudom, hogy kitérne külön a kerti tóra, mivel az engedély nélkül építhető. Ezzel együtt azt javaslom, hogy kérdezze meg az önkormányzatnál, mit lehet tenni.

Tartószerkezetileg mindenképpen aggályos a helyzet. A kerti tó fóliájának sérülése esetén az ön házának alapja alámosódhat, ami az épület süllyedéséhez vezet. Statikailag igen nagy hibának tartom egy ilyen tó támfal, nélküli kivitelezését egy meglévő épülethez ilyen közel.

Ha az önkormányzat nem akar lépni ez ügyben javaslom, hogy készíttessen statikai szakvéleményt a helyzetről. A kerti tó véleményem szerint egyértelműen veszélyezteti az Ön épületének állékonyságát.
Ezzel a szakvéleménnyel pedig már be lehet menni az Önkormányzathoz.
A szakvélemény készítés előtt ezt is vesse fel az Önkormányzatnak, hogy lássa mit reagálnak. Előfordulhat, hogy ajánlanak esetleg saját statikust...
üdvözlettel
Jécsai Péter

csibripeter@gmail.com

(Csibri Péter, 2013.10.07 14:34)

Tisztelt Jácsai Péter!

Lakás vásárlás előtt állok és döntő fontósságú lenne számomra tudni, hogy tartófalban lévő 90-es ajtót ki lehet-e bővíteni kétszárnyas ajtóra (180). Vagy ha más mód nincs mellé egy szintén 90-es ajtót elhelyezni?
Ha Statikailag megoldható akkor ven-e más akadálya az építési engedély megszerzésének?

Köszönettel!
--
Csibri Péter

Borsod

(Péter, 2013.10.07 14:30)

Tisztelt Statikus!

Mi okozhatja a szoba sarkaiban szinte függőlegesen végigfutó repedéseket?
Csak belülről látszik.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Parád

(Prokaj Antal, 2013.10.06 13:57)

Tisztelt Statikus!
A problémám az,hogy 3-4 évvel ezelőtt elkezdett repedezni a házunk.
A ház Kb.80-90 éves és vályog téglából épült. Az ingatlan egy teljesen sík területen fekszik és néhány évvel ezelőttig az épület teljesen rendben volt , aztán lassan repedések jelentek meg a falakon (tartó falak,válasz falak egyaránt) és ezek folyamatosan nőnek, és szaporodnak a mai napig is.
Ez év márciusában újítottuk fel a fürdőt és a konyhát,de már megjelentek rajta hajszál repedések.
Kérem adjon tanácsot,hogy mi okozhatja a problémát mert, kezdem úgy érezni mintha ablakon kidobott pénz lenne minden lakásra fordított forint. Ha valami információra lenne szüksége a probléma okának megállapításához,készséggel állok rendelkezésére.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Prokaj Antal

Repedés

(Nagy Tamás, 2013.09.29 19:30)

Tisztelt Statikus!

Az alábbi linken szereplő repedésről szeretném kikérni a véleményét. Földszint+emeleti épületről lenne szó és most, hogy tüzetesebben átvizsgáltam kívülről, így lettem erre figyelmes, így nem tudom megmondani, hogy mióta van. A repedés a ház sarkánál, a gerenda alatt, a fuga mentén látszódik. A kérdésem az lenne, hogyha nem foglalkozunk vele, akkor az hova vezethet, illetve az hogy a kijavításának módja és költségei...

http://kepfeltoltes.hu/130929/IMG_0151_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előre is köszönöm a segítségét!

Debrecen

(Sz. János, 2013.09.26 17:49)

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék,hogy lehetséges e az,ha Én a földszinten bontókalapáccsal felvésem a konyhaszekrény alatti betontömböt,akkor a 4 emeletes tégla építésű társasházban az utolsó szinten megrepedjenek a falak??Az fenti lakó váltig állítja,hogy akkor repedtek meg,de Én ebben kételkedem,mivel nálam se repedtek meg sehol a falak,akkor 4 szinttel magasabban ez hogyan lehetséges?
Előre is köszönöm válaszát!
Szabó János

Budapest

(Ádám, 2013.09.19 08:57)

Tiszteltetem!

Adott egy 4 emeletes társasház legfelső emeleti lakása ahol egy 20nm-es szobába gipszkarton falas hangszigetelést szeretnénk + a lapos tető belső szigetelését álmennyezettel.
Kérdés az, hogy a gipszkarton a szigetelő és a vázszerkezet súlya nem okozhat-e szerkezeti problémát a házban a súlya miatt azt nézvén, hogy a gipszkarton lap maga 8-10 kg/m2 + a vázszerkezet.
Az előszoba, fürdőszoba meg a konyha padló is úgy lett burkolva, hogy a régi 20x20as jó vastag metlachi alatta van ami gondolom szintén jócskán plusz teher.
Válaszukat előre is köszönöm.

Re: Budapest

(Jécsai Péter, 2013.09.24 20:59)

Tisztelt Ádám!
Nyugodtan megépítheti a gipszkarton falakat ill álmennyezetet.
Egy normál lakóépület tartószerkezetei bőven megfelelnek egy ilyen mértékű tehernövekedésre.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Tiszaújváros

(Hegedűsné, 2013.09.19 21:37)

Tanácsukat és segítségüket szeretném kérni az alábbi témában:

2012.novemberben szennyvíz csövének törése következtében - mely a falban található- az egész lakás padlózata alatt állt a szennyvíz, melyet csak akkor vettünk észre, amikor a lakás lábazatán folyt ki a víz. Nem tudjuk mikori jelenségről van szó, hiszen nem okozott gondot a csőtörés, nem volt dugulás, mert megtalálta az útját az aljazatban lévő fűtéscsövek mentén. El kell mondanom, hogy könnyűszerkezetes faházról van szó, mely nagyon aggaszt bennünket, hogy hol károsodhatott még a lakás. Az egész lakásban, főleg, ahol járunk a mázas padlóburkoló reccsen, roppan, reped. A biztosító elutasított bennünket, hogy burkolási hiba okozza, de miért az esemény után jöttek elő ezek a gondok. Előtte ilyen gondunk nem volt. 13 év után elő jöhet burkolási hiba?

Várpalota

(H. Szilvia, 2013.09.08 11:47)

Üdvözlöm!
Általánosságban érdeklődnék, hogy létezik-e falak összefogására a vasbeton koszorún kívül más megoldás?
Tisztelettel: H. Szilvia

Re: Várpalota

(Jécsai Péter, 2013.09.12 22:01)

Tisztelt H. Szilvia!
-A régi épületeknél vonóvasalt építettek be. A fal külső síkján acél szelvényt vezettek körbe és összehúzták a falakat.
-A falak felső 30-40 cm-ében körbe elhelyezett háló és arra javított cementhabarcs vakolat is a koszorút utánozza.
-Mostanában a falvarrásnak nevezett eljárás a "menő". A falba hornyokat vágnak és csavart köracélt helyeznek el. Ezután műgyantával beragasztják.

Van tehát választék. Ezek persze kombinálhatók is.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Szombathely

(V. Bea, 2013.09.09 08:15)

Tisztelt Jécsai Péter Úr!
Egy 1976-os építésű, tízemeletes panelben lakom. A háztól 100-120 m-re, párhuzamosan fekszik a Haladás stadion, illetve 50-60 m-re egy pici sportcsarnok. A stadion felújítását v. bontását tervezik 2014-ben, a sportcsarnokot biztosan bontani fogják (a tervek szerint).
Kb. 1 éven át fognak a munkálatok tartani, rengeteg kamion és teherautó megy majd el a ház előtt, ahol egy négysávos út húzódik. Jelenleg is hallani a a radiátor rezgését naponta 1-2 alkalommal, ha pl. busz halad el a ház előtt.
Nem fognak az épületben a bontási és építési munkálatok kárt tenni?
3 éve lett a ház szigetelve, közel 200 lakás található benne.
Előfordulhat, hogy repedni fog a panel, amit esetleg a szigetelés miatt nem is látunk?
Válaszát köszönöm!
V. Bea

Re: Szombathely

(Jécsai Péter, 2013.09.12 21:56)

Tisztelt V. Bea!
Egy ilyen építkezés általában megrázza a környező épületeket.
Erre lehet számítani. Nem lehet kivédeni.
Egy panel épület esetében nem valószínű azonban, hogy károsodás is jelentkezik. A panel épületek annyira túlméretezettek, hogy nem szokott gond lenni.
Ilyen esetben a kivitelező állapotfelvételi jegyzőkönyvet szokott készíteni az építkezés környezetében lévő lakásokban. Javaslom, hogy Önök is szorgalmazzák, hogy készüljön ilyen vizsgálat. Ha mégis történik valamilyen károsodás a helyreállítás költsége így könnyebben behajtató.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Budapest 1116 Duránci u. 23/a

(Egri Ferencné, 2013.08.31 17:07)

Tisztelt Jécsai Péter Úr!

A házunk régi építésü fsz.-es ház. Idén a nagy esőzések alkalmával szobánk beázott. A biztosító szakembere belépve a kapun szembetünt a szomszéd háza ami igen magasra nőtt kb. 2 és fél emeletes, nincs pincéje./2 éve épült/. Egy része a mezsgyétől 2 m-re,a többi közvetlenül a mezsgyére épüllt. A mi házunk a mezsgyétől 6,5 m-re van. Az utcánk enyhén lejt, mi vagyunk alacsonyabb ponton. A házon és a többi szomszéd házain is repedések jelentek meg. Úgy gondoltuk az utcában lévő nagy forgalom /napi 150 busz/ miatt repedeznek a falak.
A biztosító szakembere szerint az igen magas ház is okozhatja.
Igaz lehet?
Kérem megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel: Egri Ferencné

Re: Budapest 1116 Duránci u. 23/a

(Jécsai Péter, 2013.09.12 21:48)

Tisztelt Egri Ferencné!
Ha közvetlenül az önök épülete mellett épült a szomszédos épület, valóban okozhatja az a repedéseket.
Ha ez így van akkor sincs feltétlenül nagy baj. Sok mindentől függ.
Javaslom, hogy első körben tegyenek gipszpogácsát a repedésekre, hogy megállapítható legyen, vannak-e folyamatban lévő épületmozgások.
Ha a gipszpogácsát tavasszal elrepednek, akkor az épület még mozog.
üdvözlettel
Jécsai Péter

5600, Békéscsaba Pásztor u. 9.

(Radnai Józsefné, 2013.08.29 19:51)

Egy 5 lakásos társasház problémájára keresek megoldást.A háztól kb. 4-5 méternyire van egy fenyőfa, melynek a gyökerei okoznak problémát.Arra szeretnék választ kapni, lehetséges-e hogy a fa gyökerei kárt tesznek a ház alapjaiban és esetleg repedéseket okozhatnak a fal szerkezetében.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »