Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Re: fejesrichardzsolt@gmail.com

(Jécsai Péter, 2013.07.17 16:14)

Tisztelt Fejes Richard!
Ezt így nem lehet megmondani.
Ismerni kéne a beton minőségét, a betonacél minőségét, a vasalást, a falak távolságát.

Ilyen esetben két lehetőség van:
1. Fel kell tárni a födémet. Meghatározni a vasalást, a beton kb. szilárdságot. Ez alapján lehet egy számítást készíteni.
2. Próbaterhelés
A tervezett teher kb. 1.3-szeresét kell felvinni a födémre, egyenletesen elosztva. A terhelést szakaszosan kell növelni és az egyes szakaszoknál mérni kell a szerkezet lehajlását.
A megengedett max. lehajlás l/200. Ha ezt túllépi, akkor nem felel meg, ha nem lépi túl, megfelel.
Amint elérik a megengedett lehajlást, azonnal abba kell hagyni a teher növelést.

De ehhez hívjon szakembert! Ezzel óvatosan kell bánni!
üdvözlettel
Jécsai Péter

Boltív....

(Zsuzsa, 2013.07.17 15:19)

Üdvözlöm! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy szuterines házunk(szilikát a falazat,Betongerenda közötte betontálca)garázsát építenénk be nappali/konyhának....A ház közepén megy egy főfal amin a betongerendák fekszenek(itt ér össze a kettő),ezen a falon volt egy ajtónyílás(kb 1m) ezt kiszedték és a helyére tégla boltív készült(2 méteres,de mindkét szélén 40-40cm téglát húztak fel).Ezt nem "család-barát" hanem egy vállalkozó készítette.De a boltív felett az emeleten ami megy fal megrepedt....a fal aljától csak hajszál vékonyan,majd a fal közepén minimálisan vastagabb majd ismét vékony!Ebből ágazik el vízszintesen még egy ami az ajtó nyilásnál vastagabb(nincs ajtó,hanem itt is boltív van)Azt mondta a vállalkozó,hogy ez azért van,mert anno(30éve) nagyon hanyag munkával épült a ház(mi 8éve vettük),és amikor most alá dúcoltak megemelkedett minimálisan ezért repedt meg a vakolat az emeleten!Azt mondta nem lesz probléma!Azt még leírom,nem tudom fontos e,hogy a boltív felé/gerenda alá vasúti sín lett beépítve 3méter hosszan... Mi az Ön véleménye,hogy tényleg nem lesz gond???Vagy esetleg,milyen módon tudnánk még jobban megtámasztani a betongerendákat,mert nem szeretnék egyszer arra kelni,hogy összedől minden..... Köszönöm

Re: Boltív....

(Jécsai Péter, 2013.07.17 16:06)

Kedves Zsuzsa!
A leírása alapján ez korrektnek tűnik. A boltozat önmagában elegendő, de acél gerendával megerősítve még jobb.
Mindez persze akkor igaz, ha a kivitelezés korrekt. Ezt csak akkor tudnám megmondani, ha még vakolás előtt láttam volna a szerkezetet.
A repedés nem tűnik aggasztónak. Ha az új áthidaló/boltív lefelé hajolt volna, akkor az emeleti repedés lefelé tágulna.
Valóban az a valószínű, hogy kivitelezés közben túlemelték a födémet és a boltozat ilyen állapotban lett beépítve. Ezért nem záródott a repedés.

Összefoglalva: a leírás alapján a szerkezet megfelelőnek tűnik.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Budapest

(J. Gergely, 2013.07.11 16:16)

Tisztelt Jécsai Úr!

Egy kb 60éves kb. 10x10 méteres alapon fekvő egykor családi ház földszintjén van a lakásunk. 1999-ben a tetőtér is beépítésre került (fa födémes) és egy külön lakásként funkcionál. (más tulajdonában)
Mi mintegy 5 évvel ezelőtt költöztünk a földszinti lakásba, amikor is teljeskörű belső felújítást végeztünk. kb. 2 éve a lakás közepén elhelyezkedő főfalon került elhelyezésre egy TV, egy tartókonzollal. A konzol rögzítéséhez 10-es fúrofejjel 6 db. lyukat kellett fúrni a fal közepére. Csak ütvefúróval tudtam a megfelelő mélységet kifúrni. A felszerelés után észrevettem, hogy a falon a tartókonzolt keresztezve, nagyjából 45 fokban futó mintegy 2 méter hosszúságú hajszálrepedés jelent meg. A fal másik oldalán is szoba található és ott is ugyanebben a vonalban egy 1,5 méteres hajszálrepedés keletkezett. Ha kézzel megkopogtattam a repedés mentén mélyebb hangja volt a falnak, mint mellett 3-4 cm-el. Ezt a hajszálrepedést 1 évvel ezelőtt kis glettel és festékkel eltűntettem.

Mintegy 1 évig nem láttam, hogy bármerre mozdult volna repedés, de az elmúlt hónapban közvetlen a ház körül tereprendezés és egy kisebb támfal építése történt. Gyakran dolgoztak Hiltivel is, amibe rengett az egész ház. A hajszálrepedés újra megjelent ugyanebben a vonalban, megint mind a két oldalon.

Sokan természtesnek tartják, ha egy hajszálrepedés megjelenik a falon. A leírtak alapján szükségesnek véli egy statikussal is kivizsgáltatni a dolgot vagy ez lehet csak a vakolat gyengesége. Gondolom, hogy ezek alaján sem egyszerű eldönteni a kérdést. Készítettem pár képet, de ide nem tudom csatolni ezeket. Javasol bármilyen további teendőt?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Üdvözlettel,
J. Gergely

Szigetszentmiklós

(Hüvössi Tünde, 2013.07.09 10:45)

Tisztelt Uram!
Érdeklődnék, hogy játszótéri eszközök (hintaállvány, játszótorony, stb.) statikai számításait kb. milyen áron és feltételekkel tudná elvállalni.
Előre is köszönöm válaszát,
Üdvözlettel, Hüvössi Tünde

Budapest IX.Soroksári ut.

(Egervari Ildiko, 2013.06.28 06:36)

Tisztelt Jécsai Péter!

Felsőemeleti bauhaus ház 16 nm2 teraszát tervezzük felujitani. A tetőterasz alatt lakás található teljes hosszában. A lakások belmagassága kb 3 m. Érdeklődöm, hogy 50 kg/nm2 traventin vagy hasonló mészkőlap burkolás vajon statikailag elképzelhető-e?
A teraszon pillanatnyilag valamilyen kátránylapos szigetelés van és a szoba szintje kb 15 cm vel alacsonyabb. Tudok küldeni fotókat a házról kivülrő illetve a teraszrol. Sok növényt szeretnénk a teraszra ezek sulyával is kell számolni. Elsősorban kis fákat és örökzöld bokrokat muanyag cserépben gondoltunk.
Köszönjük előre is visszajelzését.

Fejér megye

(V. Zoltán, 2013.07.03 16:35)

Tornácos ház, részleges tornác beépítését tervezem nappali/étkező bővítésére, ehhez a nappali külső 40 centis teherhordó tartófalának kiváltására lenne szükség. A tartófalra 100 cm -es osztással 5 fm hosszan G vagy FF es vasbetétes betongerendák terhelődnek téglatálcás födémmel, felette pedig 5-6 cm kiegyenlítő betonnal, a tartófal tetején betonkoszorú van.
A tető szerkezete a tornác fölé nyúlik, ám ezalatt már nincsen betonfödém, hanem fagerendák vannak csavarokkal a betonkoszorúhoz rögzítve 0.7 m -enként (közte nádszövetes stukatúrával) és ennek másik oldala a tornác 28*28 cm-es pilléreire is le vannak támasztva, ahol a tető véget ér (a tornác szélessége 1.5 m, a tető dőlésszöge 45 ).
Kérdés, hogy megoldható lehet -e egyáltalán a kiváltás acélgerendákkal aládúcolás nélkül, (ami a hajópadlő sérülését eredményezné mert csak a szobában tudnánk dúcolni.) További probléma, miután a külső acélgerendánaka helyet kivésnék, behelyeznék, kiékelnék a belső oldalon az acélgerenda behelyezése előtt az egyik ablak feletti beton kiváltót mindenképpen el kellene távolítani, hogy a helyére be tudjuk rakni az acél I gerendát, mivel az 23x12 x250 cm es és lapjára van behelyezve a mennyezet alatt 13 cm -re, a gerendákat ennek a kivétele nélkül csak kb 2 m magasságban tudnánk elhelyezni, mivel a külső áthidaló elem úgy van elhelyezve, hogy egy 260 os kiváltó is éppen elférne fölötte, de ez viszont a hosszabbik oldalával felfelé van behelyezve. )

További kérdés, hogy ez a munkalépés nagyságrendileg milyen költség mellett kivitelezhető egyáltalán ( -további falazást, ablak beépítést, fütést és villanyszerelést illetve festést ebbe ne vegyük bele- mellett, hogy egyáltalán érdemes -e ilyesmiben gondolkodni)

Szolnok Paál László 2F

(Gerdei Katalin, 2013.06.19 12:42)

Tisztelt Statikus!
A házam 2006-ban épült cölöpalapra, ytongból, könnyűszerkezetes födémmel, kerámiacseréppel fedve. A cölöpöket kb 80 cm mélyre fúrták, mejd ugyanennyire kiemelték(nem összevasalva második ütemben-hanem betont ráöntve, a kiemelkedő cölöpök közé töltve a földet,majd közé alapozgattak. 2 éve kezdett erőteljesen repedezni a ház, lehet hogy túlzok, de egyre rosszabbnak látom a helyzetet. Elsőként 1 külső fanál födém irányából lefele sarkokból repedt kb 0,5-0,8 mm szélesen, ezek a repedések host H alakúak. Majd másik külső falon középen jelent meg födémtől lefele 1-2mmes 1 méter hosszú repedés (kívül belől látható),illetve ugyanitt vízszintesen is (kívül-belül látható) 3 ytong téglánkénti vízszntes mm-es repedéseket már megszokta a szemem:(, alapopcíó. Inkább a függőleges repedések riasztanak. (persze az ablakok felső sarkából kiinduló ferde repedések is ott vannak, bár azokkal igyekszem együtt élni!
kivitelező annak idején azt mondta hogy jó lesz nekem nem visz el a tiszai ár cölöppel, de félek hogy komolyabb a gond. megijedjek ennél is jobban, vagy csak ytong specialitás, ytong balfék kivitelezése lehet a gond?
tudom hogy így látatlanban nehéz bármit mondani, sajnos képeket ide nem tudok illeszteni.

köszönettel,
gerdei katalin

Re: Szolnok Paál László 2F

(Jécsai Péter, 2013.06.26 19:16)

Tisztelt Gerlei Katalin!
Mégis azt kérem, hogy küldjön pár képet.
pjecsai@gmail.com vagy info@staticom.hu

És ha lehet ne csak közeli, hanem az épület egészét ábrázoló képet is.
Amit ír valóban nem tűnik megnyugtatónak, de a fénykép után kicsit pontosabb választ is tudok adni.
Tisztelettel
Jécsai Péter

Székesfehérvár Erzsébet út 10. 10/3.

(Harkai Anita, 2013.06.13 04:08)

Üdvözlöm!
Székesfehérváron lakom egy 10 emeletes társas ház 10. szintjén, szélső lakásban.
A lakásunkat szeretnénk átalakítani. A jelenlegi konyha helyén szobát szeretnénk és a jelenlegi hallban helyeznénk el a konyhát. A hall a lakás középső részén helyezkedik el. A gáztűzhely áthelyezésére megkaptuk az engedélyt az e.on gázszolgáltatótól. A munkálatnál szeretnénk a hall és a folyosó közötti ajtó fölötti szerintünk válaszfalba egy 10x15 cm-es lyukat létesíteni a víz és a gázcső számára. A 10 emeletes ház önálló egy lépcsőházas épület, szintenként 3 lakással. Mi az egyik szélső lakásban lakunk, fölöttünk záró szint van. A mennyezetünk nem közvetlen a tető. A mennyezetünk és a külső tető rész között körülbelül 30 cm-es légtér van. A tetőn a középső lakás felet a Telenor helyezett el 2 db antennát. Az általunk létesíteni kívánt 10x15 cm-es lyuk statikailg mennyire befolyásolja a ház biztonságát?

Re: Székesfehérvár Erzsébet út 10. 10/3.

(Jécsai Péter, 2013.06.18 07:17)

Tisztelt Harkai Anita!
Ha a fal 6-10cm vastag, akkor valóban válaszfalról van szó.
Ebben az esetben nyugodtan elkészíthető a tervezett 10x15 fal áttörés.
Statikai problémára nem kell számítani.
üdv.
Jécsai Péter

Bp,XXII.Játék utca 22

(Ferenc, 2013.05.27 06:54)

Tiszteletem, tanácsát szeretném kérni a következőben,adott egy ház amiben 2 szoba konyha fürdő folyosó spejz található.
Ahogy belépünk az ajtón a konyhában vagyunk,kb 4 m-re előre van egy válaszfal ami a folyosó egyik oldala,a folyosó kb 1.2m széles és nyílik belőle 2 szoba,a gond az hogy elég sötét és ugye idejét múlt,.
A tulajdonos akitől vettem,ő építette beton gerendás a födém,a bejárattal szembe levő falat ki lehet dönteni azt mondta,mert az egy válasz fal,de szeretném a folyosó túloldali falát is átalakítani mivel nem bontható mert főfal.
Szeretném az egyik szobát nappalinak kialakítani ami szembe van a bejárattal,kérdés kiszélesithetem-e azt a részt úgy,hogy a mennyezet alatt kb 30 cm-el beteszek egy I gerendát kb 4 m hosszban és alatta csinálok egy bolt ívet kb 3 m szélességben,akkor még mindig fél-fél m-re benyúlik az i gerenda,megoldható-e ez így ,kérem irjon választ,üdv.Tel:06202916977

Re: Bp,XXII.Játék utca 22

(Jécsai Péter, 2013.06.18 07:07)

Tisztelt Ferenc!
Egy áthidaló méretezésénél sok dolgot kell figyelembe vennünk.
-áthidaló fesztávolsága
-rá támaszkodó födém, tető, fal típusa
-rá támaszkodó födém, tető, fal mérete
-áthidaló és mennyezet közötti fal magassága
-áthidaló feltámaszkodásánál lévő teherhordó szerkezet

Erre így nem tudok válaszolni. Ezt látnom kell.
Ehhez 1x ki kell mennem a helyszínre és fel kell mérnem a szerkezetet, azután pedig ki kell számolnom a gerenda/áthidaló méretét.

Megjegyzem, hogy minden tartószerkezetet érintő változás, építési engedély köteles.
Ezért ehhez az átépítéshez, építész és statikus (ezt írom meg én) tervdokumentáció is szükséges.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Budapest

(István, 2013.05.17 16:19)

Kedves Statikus,
az építészünk porotherm födémet tervezett a renoválandó házunkba, mondván, hogy az olcsóbb és gyorsabban is kész van. 2 lehetséges kivitelező is megkérdőjelezte ezt, főleg azzal érvelve, hogy a monolit jobb, mert kevesebb a gond a terhelhetőségével (pl. a válaszfalalk nem csak az áthidaló gerendákon mehetnek), illetve a porotherm alatti plafon biztosan repedezni fog.
Kinek van igaza? Ön melyiket ajánlja?

Előre is nagy köszönet,
István

Re: Budapest

(Jécsai Péter, 2013.05.22 07:24)

Kedves István!

A Porotherm födémek tapasztalatom szerint nem szoktak összerepedni.
Az E, G, M, vagy acél gerendás födémeknél inkább tapasztaltam ez.
Ezzel szerintem nem lesz gond.

Az ár sok dologtól függ. Ha egy kivitelező már ráállt a monolitra és van saját zsalurendszere vagy van vasszerelője, akkor ált. a monolitot részesíti előnyben. A porotherm födémhez kisebb felszereltség kell, ezért azt többen bevállalják.
A telek, épület adottságai meghatározzák melyik olcsóbb, egyszerűbb.
A monolithoz több beton kell. Pl. ahova nem lehet betonpumpával sem benyúlni, ott porotherm javasolt.

A válaszfalak elrendezése valóban kötöttebb a porothermnél. Ez teljesen így van. Ugyan ez igaz a tető letámasztásra is.
Egy monolit födémen később is variálhatjuk a válaszfalakat. Porothermnél csak gipszkarton esetén.
(Megjegyzem, hogy egy építési engedélyt nem módosítgat az ember csak úgy, vagyis a válaszfalak tologatása azért nem olyan gyakori. Végül is azért készült építész terv, hogy előre ki legyen minden találva.)

Én tehát egy szabályos alaprajznál teljesen jónak tartom a Porothermet.

üdvözlette
Jécsai Péter

Re: Re: Budapest

(István, 2013.05.22 18:00)

Nagyon szépen köszönöm gyors és részeletes válaszát!

Tisztelettel,
István

Eger

(Ditta, 2013.05.18 11:29)

Tisztelt Jécsai Péter!
Szeretném megkérdezni, hogy a 45 fokos repedés mindig bajt (süllyedést) jelent-e? Több ilyen is van 5 éves ytongból épült lakásunkban. Szélességük nem éri el az 1 mm-t, szemmel láthatóan nem nőnek (csak az egyiknél lett beljebb ugyanolyan ívben repedés, de az vékonyabb, alig látszik). Az új épület természetes mozgása okozhat ilyet, vagy érdemes lenne megnézetni szakemberrel? Tanácsát előre is köszönöm!

pecs

(Mehringer Nanetta, 2013.05.06 21:31)

Kedves Uram !

5 éve épült családi házunk ytongból. Azóta hosszanti irányban egyre jobban reped. A téglasorok szinte teljesen kirajzolódnak kívül- belül. Mi okozza ezt és mi a megoldás ilyenkor?
Köszönöm válaszát.

Re: pecs

(Jécsai Péter, 2013.05.07 15:20)

Tisztelt Mehringer Nanetta!
Küldjön pár képet a falakról!
üdvözlettel
Jécsai Péter

pecs

(Erika, 2013.05.11 09:22)

Kedves Jécsai Péter!

Csepel Csillag telepi részén néztünk ki egy felújítandó házat. Úgy tudjuk annak idején salakbeton főfalakkal épültek a házak. Sok rosszat hallottam és olvastam erről az építési anyagról. (pl.:"az idő múlásával porozussá válik, szétporlad", egy polc felrögzítése is nehézségbe ütközik, mert nem marad meg a tipli a falban.... stb. ) Nem tudom ezek az épületek milyen salakkal készültek és valójában milyen kockázatot rejtenek. Mi a tapasztalata, véleménye az ilyen építési anyagról? Mire számíthatunk hosszú távon, milyen kockázatokkal kell számolnunk?
Nem szeretnénk felső szintet az épületre. A belső falak átrendezésében gondolkodunk és teljes műszaki, esztétikai felújítást szeretnénk.
Köszönöm a választ!
Üdv.:Molnár Erika


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »