Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Re: Heves megye

(Jécsai Péter, 2013.04.10 11:38)

Tisztelt György Gabriella!
2010 előtt C16 betonminőségben gondolkoztunk egy ilyen szerkezetnél.
2010 óta változott a szabvány. Ma már jóval nagyobb a követelmény.
A mai előírások szerint, ha vasalás is került bele C25/30 a min. betonminőség.
Amennyiben engedélyköteles az építkezés, ezt kell betartani.
Ha nem engedélyköteles, akkor javaslom a C16 minőséget.
Hogy kell-e bele vas, azt ennyi infóból nem tudom. Akkor kell bele, ha hajlítás is felléphet, rossz a talaj, vagy a kapu akkor húzóerőt ad át, amit vas nélkül nem lehet felvenni.
üdvözlettel
Jécsai Péter

Re: Re: Heves megye

(György Gabriella, 2013.04.15 11:39)

Tisztelt Jécsai Péter!

Időközben elkészült/láttam is a kapuszerkezetet, és készült az alaptestbe vasalás is. Legjobb tudomásom szerint a kapu nem engedélyköteles, hiszen előtte is állt itt egy hasonló méretű (kétoldalra nyíló szárnyú) kapu. A talaj állékonyságával bízom benne, hogy nem lesz gond. Az alaptest kiásásakor betontömböt "találtak", amit a megfelelő méretű alapozás elkészítéséhez megvéstek. (Ez nem a várható igénybevétel irányában csatlakozik az alapozáshoz, hanem az ellensúly hosszoldalán helyezkedik el. Bízom benne, hogy nem okozhat problémákat.)

Most a hét közepén szeretnének betonozni. C16kk 24-es készbetonról beszéltem eddig a szállító céggel. (Kezdő építészmérnökként rám hárul a rendelés, nincs hasonló végzettségű ember, és nem szeretnék hibázni.)

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Gy.G.

Hajdú-Bihar

(Újra Krisztina, 2013.04.08 15:43)

Tisztelt Jécsai Péter!
Nagyon várom válaszát a 03.27-én feltett kérdésemre is. Fontos lenne, kérem segítsen! Köszönöm előre is!

Re: Hajdú-Bihar

(Jécsai Péter, 2013.04.08 16:05)

Tisztelt Krisztina!
Elnézést. Azt hittem már válaszoltam...

Elég nehéz kérdés.
Az eltérő alapozási mód ált. kerülendő, de vannak esetek, amikor mégis erre kényszerülünk. Ilyenkor az alap bizonyos mértékű túlméretezésével, vasbeton gerenda ill. lemez beépítésével lehet csökkenteni a süllyedéskülönbséget.
Erre nem tudok egyértelmű választ adni.
A tervezés során a talajmechanikussal kell egyeztetni, hogy ő mit javasol. Ha ő is, a statikus is rábólint, akkor megépül a szerkezet.
Elvileg ők felelnek azért, hogy a szerkezet ideális legyen.
A szabvány ezzel együtt megenged bizonyos mértékű épületmozgást, lehajlást. Ha ennél nagyobb a mozgás, akkor lehet reklamálni, ha kisebb,akkor nem.
A födém pl. l/200 lehajlással még megfelel. Az L ebben az esetben durván a falak egymástól mért távolsága.
De ez egy jóval összetettebb kérdés, mert itt födém, alap egyszerre mozdulhat.
Ilyenkor már igazságügyi szakértőt is bevonhatnak. Erre semmiképpen nem lehet már online válaszolni.

üdvözlettel Jécsai Péter

Debrecen

(Krisztina, 2013.03.27 15:17)

Tisztelt Jécsai Péter!
Köszönöm előző kérdésemre adott válaszát. Szeretném még megkérdezni, hogy ilyen esetben helyes-e a kétféle alapozási rendszer? Másféle alapozással elkerülhetők lettek volna a repedések? A lakás ugyanis még garanciás, ha a kivitelező hibázott, legalább a javítás költségét megpróbálnám behajtani rajta. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, üdvözlettel Kriszta.

Debrecen

(Krisztina, 2013.03.22 14:40)

Tisztelt Jécsai Péter!
2008-ban ytong téglából épült lakásomban elég sok a repedés, ezek nagy része csak hajszálrepedés, főleg vízszintesek, van néhány függőleges is.
Ami legjobban nyugtalanít, az egy ferde irányú vastagabb repedés, ami az egyik oldalfalon van, kb. 50 cm hosszú, szélessége nem éri el az 1 mm-t, szemmel láthatóan nem nő. Kb. 30 cm-rel alatta van egy ugyanilyen, de az vékonyabb. Az ablak melletti oldalfalon található, az ablak fölött a fal és a plafon találkozásánál is végig van egy repedés.
Egy másik válaszfal mindkét oldalán ugyanott van repedés az oldalfal és a mennyezet találkozásánál, az egyik oldalon a saroktól lefelé is folytatódik ferdén. Ez vékonyabb, mit az ablak melletti, ez sem nő évek óta. Mindenütt azt olvasom, hogy a 45 fokos repedést mindig süllyedés okozza. Mivel a társasház többi lakásában és a lépcsőházban is elég sok a repedés, megkérdeztük a kivitelezőt is. Azt válaszolta, hogy a ház egy része /pont a mi lépcsőházunk/ alatt pince volt, földfeltöltés történt. Az épület pillér alapokon nyugszik, 215 db 80, 100 cm átmérőjű 3,8-5,5 méter mélységű alapok lettek készítve, a pillérek mélységét talajmechanikai szakvélemény alapján tervezte meg a statikus tervező, a lábazat vasbeton gerendával lett összekötve. Szerinte az új építésű lakásoknál mindig tapasztalható mozgások miatt vannak a repedések, nincs szó süllyedésről vagy valamilyen szerkezeti hibáról. Önnek mi a véleménye? Új építésű lakásnál természetes az ilyen mértékű repedezés? Ha 5 év alatt szélességre nem nőttek a repedések bízhatunk benne, hogy később sem fognak szétnyílni? Festés során el lehet tüntetni őket? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Re: Debrecen

(Jécsa Péter, 2013.03.23 13:55)

Tisztelt Krisztina!
1. Az új építésű házak is mozoghatnak, de ennek mértéke valóban kisebb szokott lenni az Ön által leírtaknál. Valószínűleg az volt az oka a mozgásnak, hogy az épület kétféle alapozási rendszerrel lett kialakítva a pince miatt. Ez sajnos előfordul ilyenkor.
2. Ha a repedések évek óta nem növekedtek, akkor nem kell már további növekedésre számítani.
Nyugodtan javítsák ki a repedéseket.

szabadta@hotmail.com

(Szabados Tamas, 2013.03.03 08:02)

Szeretnek bovebb informaciot, esetleg szakvelemenyt kerni, hogy van e valos kockazat? A 2. keruletben egy bauhaus epulet 6. emeleten a tetoterasz beton lapokkal lerakasat tervezik. Kb 100-120nm2. A 3 lakasnak alatta az egesz 3.2 meteres magassagaban rezsutosan futo repedes megy vegig. Ez kb 6db parhuzamos falon latszik. A repedes nem mozog mar...valoszinuleg 10-12 eve a raepites kozben keletkezett. Mivel nem reg ujitottam fel a lakasomat, tartok tole, hogy a nehez suly miatt ujra megmozdulhat ez a repedes, esetleg leszakadhat a fodem...stb. Lehet csak butasag, de mivel kb 50nm2 pont a fejem folott lesz ezert aggodom. Van miert? Koszonettel

Re: szabadta@hotmail.com

(Jécsai Péter, 2013.03.07 14:30)

Tisztelt Szabados Tamás!
A levele alapján az alábbiakat sejtem.
10-12 év emelet ráépítés történt. A ráépítésnél kb. 100-120nm terasz is készült. Ez a terasz lenne most beton lapokkal burkolva.
Az ön lakása az 5. emeleten van.
Az emeletráépítés során az 5. emeleti 3 lakás összesen 6 falán ferde repedések jelentek meg, amik azóta nem tágultak.
Ha valamit nem jól írtam kérem jelezze.

A fentiek alapján:
1. A 10-12 éve érvényben lévő szabvány szerint a tető terasz hasznos terhe: 400 kg/m2. Ha az építkezés megvalósult, akkor biztosan készült statikai szakvélemény ill. kiviteli terv. Ezt pedig az önkormányzat jóvá hagyta. Tehát valaki biztosan ellenőrizte az Ő lakása fölötti födém teherbírását. Ez esetben abból indulhatunk ki, hogy a tetőterasz 400kg/m2 terhet képes hordani a önsúlyán kívül.
A méretezésnél még ezt az értéket be kell szorozni 1.3-mal, vagyis 400x1.3=520 kg/m2 biztonsággal képes hordozni a födém.
A beton lapok kb. 2-3cm vastagok. Ez 50kg/m2.
Ebből következően a födém hasznos terhének kb. 10%-át veszi igénybe a tervezett átalakítás.
Még egyszerűbben mostantól 1m2-en 4 ember helyett csak 3.5 állhat egyszerre. A rendelkezésre álló infók alapján tehát a födém megfelel.
2. A falak repedése sajnos a ráépítés során előfordulhat.
A falakra jutó tehernövekedés egy emeletráépítés során 2-3000kg méterenként. Ez persze függ sok tényezőtől. De nagyságrendileg ennyi.
A burkolatból eredő többletteher kb. 150kg/m. A számok nem pontosak, de viszonyításnak jó. Elméletben megrepedhetnek a falak, de ennek minimális az esélye.
3. Egy szakvélemény készítését itt nem javaslom, mert annak csak akkor van értelme, ha a meglévő födémet fel lehet tárni és pontos adatokkal számolni.
Ha teljesen nyugodt akar lenni, akkor két megoldást javaslok:
1. A ráépítés tervezőjét keresse fel és ő nyilatkozzon a témában. Neki
ugyanis nem kell feltárás, mert nála vannak a tervek és a
számítások.
2. A burkolat elhelyezése előtt a burkolást igénylő lakóval egyezzenek meg, hogy amennyiben a falakon új repedések jelennek meg, a felújítást költségét ő fizeti. Ehhez a kivitelezés megkezdése előtt egy állapotfelvételi jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet mindketten aláírnak és amin fényképekkel dokumentálva van a mostani állapot.

üdvözlettel
Jécsai Péter

turos.timea1@yahoo.com

(turos szabolcs, 2013.02.20 13:01)

szeretnenk venni egy vegyes epitesu hazat de az lenne a kerdesunk hogy elbir egy tetoteret ebben szeretnunk segitseget kerni

Re: turos.timea1@yahoo.com

(Jécsa Péter, 2013.02.21 21:47)

Tisztelt Túros Szabolcs/Timea!

A lakóépületek tetőtér beépítésének vizsgálatánál több szerkezetet is vizsgálni kell.

1. Födém
2. Teherhordó falak
3. Alapozás

A vegyes falazat tehát önmagában csak egy rész. Ezért így elég nehéz állást foglalni. Ehhez részletesebb vizsgálat, feltárás szükséges.

A tapasztalatom szerint egyébként, a vegyes falazat nem kizáró ok a tetőtér beépítésnél.

Javaslom min. egy helyszíni szemrevételezés erejéig hívjon ki egy tartószerkezeti szakértőt! Bp.-en vagy a környékén lévő épület esetén
én is tudom ezt vállalni. Ha távolabb van az épület, a helyi önkormányzatnál biztos tudnak ajánlani egy kollégát.

üdvözlettel
Jécsai Péter

Panellakás

(Szabó Gábor!, 2013.02.18 06:29)

Tisztel Szakértő!

Egy a 80-as évek elején épült panellakásban lakom. Egy akvárium beszerzésén gondolkodtam. A kérdésem az lenne, hogy mekkora ezeknek a paneloknak a terhelhetősége, elbirna-e egy kb. 300-350 kg akváriumot. 85cm X 50cm felületen.Válaszát előre is köszönöm: Szabó Gábor

Re: Panellakás

(Jécsa Péter, 2013.02.21 21:39)

Tisztelt Szabó Gábor!
A lakóépületeket már a 80-as években is 150kg/m2 hasznos terhelésre kellett méretezni. Ezt úgy kell érteni, hogy ha a lakás teljes területén egyszerre 150kg/m2 terhelés lenne, akkor is elbírná a födém.
Nem az a kérdés, hogy az akvárium mekkora alapterületű, hanem mennyi a szobában lévő összes teher.
Közelítően úgy lehetne meghatározni, hogy elbírja-e a födém az akváriumot:
1. Terhelés
akvárium 350kg
1 ember 80kg
összesen: 430kg

430/150 = 2.860m2.
Ha van az akvárium környezetében 3m2 szabad terület, akkor
megfelel.

2. A másik lehetőség, hogy megnézi a szobában kb. mennyi az összes teher. Ebbe bele kel venni azt is, hogy egyszerre max. hány ember lehet a szobában.
Ezt el kell osztani a szoba alapterületével. Ha az érték kisebb mint 150kg/m2, akkor minden rendben.

Általánosságban egyébként nem szokott gond lenni egy akváriummal, hiszen nem nagyobb a súlya, amint egy könyvszekrénynek.

Tisztelettel
Jécsai Péter
Van-e 2.33m2 szabad terület az akvárium körül?

Szentgotthárd, Kossuth utca 77.

(Szabó Alexandra, 2013.02.09 19:05)

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék érdemes-e meg venni egy 12 éve épült könnyűszerkezetes házat? Pontosan nem tudom hogyan készült, de állítólag egy 40-s téglaház + 10 cm szigetelésnek felel meg. Mennyi az élettartamuk ezeknek a házaknak?
Köszönöm szakértelmét: Szabó Alexandra

Re: Szentgotthárd, Kossuth utca 77.

(Szabó Alexandra, 2013.02.09 19:10)

Még annyi 110 nm2, 1000 nm2 telekkel, 17,2 M-ért árulják, ez fix ár.

Mezőfalva

(Jásper Zsolt, 2013.02.04 20:50)

Tisztelt Szakértő!

Egy 50 éves vert falú házról lenne szó, aminek utólagos beton alap lett készítve kb.25 éve. Most jönnek ki rajta olyan hibák, hogy a ház hátsó tartófal szerkezete kb. 1-2 cm-t dől kifelé. Kérdésem az lenne, hogyan lehetne megoldani a problémát? Lehetséges további megerősítés, vagy célszerűbb a falat lebonatni és újrafalazni?
Köszönettel:
Jásper Zsolt

Re: Mezőfalva

(Jécsai Péter, 2013.02.06 11:09)

Tisztelt Jásper Zsolt!

Két megerősítést javaslok.
1. A fal tetején vb. koszorút kell készíteni, melyet 1m-ként be kell süllyeszteni a vályog falba (csak 3cm mélyen, 40cm hosszon).
Aztán a koszorút a padláson vonóvasakkal össze kell kötni a szemben lévő koszorúval.
2. Ez már költségesebb viszont erősebb megoldás.
A fenti megoldás mellett a falból 30cm széles sávokat kivágunk. Kb. 3-4m-ként. Ezeken a helyeken monolit vb. pilléreket kell készíteni és a tetején monolit vb koszorút készíteni. A koszorút itt is össze kell kötni a szemközti koszorúval.

A második lehetőség persze már nem biztos, hogy olcsóbb mint egy bontás és új fal építés.

üdv.
J. Péter

3021 Lőrinci

(Takács Diána, 2013.01.26 08:23)

Tisztelt Szakértő!

Ingatlan vásárlásban szeretnék segítséget kérni. Egy 60-as évek végén Lőrinciben épült házat néztünk ki magunknak, ami vert salakból épült. Az interneten sok rosszat írtak a salak házakról, így nem tudjuk érdemes-e ilyen ingatlant megvásárolni. Látszatra jó állapotban van, 2 éve üresen áll, de repedés ill. penész nem található rajta. A házat 5 évvel ezelőtt leszigetelték kívülről dryvit rendszerrel és hungarocellel.
Esetleg kérjünk egy statikai vizsgálatot?

Üdvözlettel: Takács Diána

Re: 3021 Lőrinci

(Jécsai Péter, 2013.01.28 13:49)

Tisztelt Takács Diana!

Nem ismerem annyira a vert salak házakat.
Annyi azonban valószínű, hogy ha bármikor is emelet ráépítésen, vagy tetőtér beépítésen gondolkoznak nem érdemes megvenni. Költséges a megerősítés.
Ha a jelenlegi állapotban kívánják használni, akkor jó eséllyel meg fog felelni.
Amire érdemes figyelni minden régi épületnél, hogy a repedések, károsodások azért nem alakultak ki, mert az eddigi használat ill. az időjárás ezt nem idézte elő.
Amennyiben a használat jelentősen eltér az eddigitől, akkor az épület is viselkedhet másképp. (ez nem valószínű, gondolom lakás céljára vásárolnák)
Ami nagyobb gond, hogy az utóbbi években hevesebb zivatarok tapasztalhatók mint eddig. Javaslom, hogy a megfelelő csapadék elvezetésre figyeljenek oda!
Ált. ez okozza a legtöbb kárt.
üdvözlettel
J. Péter

1149 Bp. Egressy út 172.

(Pokornyi Pálné közös képv. , 2012.07.19 13:16)

Tanácsukra lenne szükségem a társasház függőfolyosójával kapcsolatosan.
A függőfolyosó L alakban van. Az kereszttalálkozásnál elvált a külső tartóvas azon része amely a két részt összeköti, továbbá a felső részen a beton van megrepedve.
Mivel igen alacsony számú - 6 - lakásos társasházról van szó az anyagi problémák igen csak gondot okoznak, ezért lehetőség szerint a legcsekélyebb összeggel szeretnénk megoldani. a helyszin szemrevételezés ügyében a pokimagdi@citromail.hu, vagy a 06 20 964 7163 telefonon kérném felvenni velem a kapcsolatot.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »