Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online tanácsadás

KÉRJEN INGYENES TANÁCSADÁST!

Amennyiben megírja nekünk problémáját, kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot.
Ha a felmerülő kérdés ezt lehetővé teszi, ingyenes tanácsot adunk.
Ha ennél komplikáltabb a probléma, arra is adunk javaslatot, milyen lépéseket lehet megtenni.

Tisztelt Érdeklődők!
Átmenetileg szünetel az online tanácsadás a rengeteg spam miatt. Igyekszünk mielőbb megoldás találni a problémára.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Gyula, 2019.04.05 12:05)

Tisztelt Szakértő Urak!

Panel lakás belső falára szeretnék egy 55 colos lcd tv-t konzolra felfúrni.
A fal vastagsága kb. 14,5 cm és abba a konzolt 3 darab 6 cm hosszú csavarral szerelném fel, ami így tartaná a 20 kg-os lcd TV-t. A konzolt kifejezetten ekkora tévére tervezték, kihajtható, lehet a TV-t jobbra-balra, fel-le dönteni. A konzolt max. 38 cm-re lehet kihajtani a faltól, de ilyen messzi a tévé méreteiből adódóan szerintem sohasem lesz.

A kérdésem az lenne, hogy vajon a fal ebírja-e biztonságosan a TV súlyát, akkor is ha kihajtom, vagy hagyjam inkább a falra fúrást?

Válaszukat előre is köszönöm:
Gyula

szabozoltan3@yahoo.com

(Szabó Zoltán, 2019.03.29 08:59)

Tisztelt Szakértő Urak!

Egy korábbi érdeklődő kérdésére adott válaszukat olvasva felbátorodtam és én is kérdeznék:
Társasházban tartófalon nyitnék bejárati ajtót illetve ablakot (két külön történet) A szükséges engedélyek statikai illetve építési engedély Önöktől beszerezhető? Kivitelezéssel is foglalkoznak? Milyen nagyságrendű költségekre kell számítani?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Szabó Zoltán

Erkély teherbírás

(Gábor, 2019.03.07 12:29)

Kedves Péter!

Most költöztem a Budapest 13. kerületi Fiastyúk (Thälmann) utcai lakótelepére. 1961-es építésű épületnek külső 3 négyzetméteres erkélyéről lenne szó. Akkoriban milyen szerkezetet használhattak vajon, mekkora lehet az erkély teherbírása tekintettel a régi építésre? Elég vékony beton talapzat, alul már minden erkélyen lepotyogott a vakolat és talán valami vas rácsos szerkezet látszik. Elbír 2-3 embert plusz a balkon ládákat esetleg nagyobb cserepes virágot? Mindegyik erkélyen látok ládákat, asztalt meg székeket, de általában senki nem tartózkodik soha kint, max ruhákat szárítani. A lakók közül akiket kérdeztem senki nem tudja mit bírhat egy ilyen erkély. Válaszukat előre is köszönöm!

Budapest, V. ker. Királyi Pál u. 14.

(Bognár Piroska, 2019.02.27 06:52)

Tisztelt Jécsai Úr!

Több, mint száz éve épült társasház 2. emeletén lakom. Társasházunk 4 szintes, felettem egy emelet található. Közvetlenül a lakóingatlanom feletti lakás felújítás alatt áll, amelynek alaprajza lényegében megegyezett a felújítás előtt az én lakásommal. A felújítás során a felső lakás szinte összes válaszfalát kibontották, un. loft lakást alakítottak ki.
A kérdésem az lenne, hogy a válaszfalak kibontása mennyiben érintheti a két lakás közötti födémet, illetve okozhatott-e a válaszfalak lebontása olyan megnövekedett tartószerkezeti változást, amely az én lakásomat is érintheti. Kérdés lehet-e az, hogy a válaszfalak lebontását követően a két lakás közötti födémet az én válaszfalaim tartják?
Nemrégen jutott tudomásomra, hogy a felújítás alatt álló lakás válaszfalainak lebontását követòen a padlás felé eső födém leszakadt a felújítás alatt álló lakásba.
Még annyi információval rendelkezem, hogy az én lakásom egyik válaszfala egyben valószínű tartófal is, amelyre a válaszfal alatt elhelyezett acél gerenda enged következtetni.
Én úgy gondolom, akkor jártak volna el kellő körültekintéssel a fenti tulajdonosok, ha a válaszfalak bontását megelőzően legalább statikai vizsgálatot kértek volna. Azonban sem építési engedéllyel, sem statikai szakveleménnyel nem rendelkeznek a tulajdonosok.

Összefoglalva: egyik kérdésem az lenne, hogy milyen statikai próblémák jelentkezhetnek az én ingatlanomban?
Másrészről milyen engedélyekre vagy/és szakhatósági vizsgálatra lett volna szükség a fenti lakás vázolt felújítási munkálatai során.

Fáradozását előre kószónöm! Tisztelettel: Bognár Piroska

Re: Budapest, V. ker. Királyi Pál u. 14.

(Jécsai Péter, 2019.03.05 14:10)

Kedves Bognár Piroska!

A kb. 100 éve épület épületeknél általában acélgerendával megtámasztott tégla boltozatos födém készült. (Poroszsüveg födém).
A válaszfalakat úgy osztották ki, hogy acél gerendák fölé essenek. Ez azért van, mert így a válaszfal közvetlenül az acél gerendát terheli, és nem a boltozatot.
Ettől még ezek a falak válaszfalak, nem teherhordó falak. Ezeknél az házaknál a válaszfalak általában 15-20cm vastagok vakolattal együtt.

A legfelső lakás válaszfalaira elvileg nem szabadna rátámaszkodnia a padlásfödémnek. Ha a válaszfal bontáskor leszakadt a padlás födém, annak valószínűleg korábbi szakszerűtlen kivitelezés, vagy a fa födém korhadása lehetett az oka.

Az Ön feletti lakás válaszfalainak bontása semmilyen tartószerkezeti problémát nem okozhat az Ön lakásában.

A jelenlegi jogszabályok szerint válaszfal bontáshoz semmilyen engedély nem szükséges.
Még tartószerkezeti beavatkozáshoz sem kell engedély, ha a beavatkozás nem terjed túl az épület kontúron, és nem változtatja meg a külső megjelenést.

üdv.
Jécsai Péter

szabo.joci@freemail.hu

(Szabó József, 2016.01.30 19:15)

Üdvözlöm.
Ytong válaszfal feltehetőleg csak ütköztetéssel lett bekötve a főfalba,ezért elvált a főfaltól(fél cm).Kérdésem:utólagosan,hogy érdemes rögzíteni?
Kívülről a föfalon keresztül befúrással, vagy belülről sarok profil erősítéssel?
Válaszát köszönöm.

Re: szabo.joci@freemail.hu

(József, 2019.03.05 09:05)

Re: szabo.joci@freemail.hu

(Jécsai Péter, 2019.03.05 13:41)

Kedves József!

Kívülről javaslom a főfal átfúrásával.

üdv.
Jécsai Péter

Panel

(Tamás, 2019.02.26 20:03)

Tisztelt Szakember!

4 emeletes panellakásba költöztünk a 3 emeletre, középső lakásba. Szeretnék egy bruttó 200 literes(100x40x50cm 8mm-es üveg) akváriumot. Az lenne a kérdésem, hogy statikailag lehet-e ebből probléma? Zártszelvény szekrényen lenne, folyosó és a szomszéd falának a sarkában. A szomszédunk, már másik lépcsőháznak számít. Akvárium mellett még lenne egy 2 és 3 személyes kanapé.

Székesfehérvár

(Horváth Tímea, 2019.02.13 18:01)

Üdvözlöm!

Családi házunk emeletére építenénk új gipszbeton lépcsőt, a régi fa helyett, de az áthidalóra fektetett vasmerevítéses E gerenda kilóg a betonból 30 cm-re és ez nagyon útban van az új lépcsőnek. Több véleményt hallottunk arról hogy lehet-e vágni E gerendából. Valamelyik szakember szerint lehet, valamelyik szerint nem. Az Önök álláspontját is szeretném megtudni ebben a kérdésben. Vagyis Önök szerint árt-e az E gerenda tartóképességének, ha levágunk a végéből?

Köszönettel: H. Timi

Re: Székesfehérvár

(Jécsai Péter, 2019.02.18 09:17)

Kedves Tímea!

Általában nem javasolt az E gerendák végeinek levágása, mert feszített gerendáról van szó.
Az alábbi linken szereplő E gerenda beépítési útmutatóban az 5. fejezetben azt írják, hogy 30cm levágható a végéből. Ha a gyártó engedi, akkor lehet.

http://down.archicentrum.hu/40/tadatlapok/e_eb_jelu.pdf?f_

üdv.
Jécsai Péter

Ajtó beépítése kéményhez közel

(Nóra, 2019.02.03 12:38)

Üdvözlöm,

Segítségét szeretném kérni: takaréküreges falazattal készült ház egyik válaszfalán (kisméretű tégla, normál falazás) szeretném az ajtót áthelyezni a fal közepéről a szoba széléhez közel. A szoba sarkában található egy ma már használaton kívüli kémény egy tartófal és az említett válaszfal találkozásánál. A kérdésem az lenne, hogy okozhat-e bármilyen problémát ha túl közel kerül az új ajtónyílás a kéményhez ill. mekkora lenne az a minimális távolság a kéménytől amennyire az ajtó beépítésre kerülhet.

Köszönettel, Nóra

Re: Ajtó beépítése kéményhez közel

(Jécsai Péter, 2019.02.18 09:11)

Kedves Nóra!

Ha valóban válaszfalról van szó (12cm vastag fal), és a kéményt tényleg nem használják, akkor nem gond.
Ezzel együtt azt javaslom, hogy ha a kéményt nem fogják többet használni, akkor vagy bontsák vissza, és rendes falat építsenek helyette, vagy betonozzák ki a közepét.
A lényeg, hogy semmi esetre se lehessen később újra kéményként használni, nehogy valaki, aki nem tud a mostani átalakításról, gyanútlanul újra üzembe helyezze, és az átépítés során keletkezhető résen keresztül a füst a lakótérbe jusson.

üdv.
Jécsai Péter

Tervrajz szakvélemény

(László K. , 2018.12.18 14:24)

Tisztelt Szakember!
Építkezés előtt állok. Elkészült statikai tervrajzom [alapozás, födém] túlzásnak tartják a kivitelezők. A statikus tervezővel nem jutunk közös nevezőre. Költséghatékonyabbá tétele érdekében kérném ki a véleményüket. Amennyiben foglalkoznak ilyen jellegű kérdéssel. Előre is köszönöm válaszukat.

Re: Tervrajz szakvélemény

(Jécsai Péter, 2019.01.29 09:32)

Kedves László!

Elnézést, a késői válaszért. Sem decemberben nem tudtam volna, sem most nem tudom vállalni a tervek átnézését. Legkorábban március végén tudnék egy új komplett épülettel foglalkozni.

üdv.
Jécsai Péter

Szlovákia, Király Helmec.

(Adám P., 2018.12.18 23:04)

Jó estét, eloszor is elnézést kérek a magyar heljes irásom miatt de Szlovákiábol vagyok...
Szeretném megkérdezni hogy lehetséges e két szobát egybe nyitni mivel a két szoba kozti fall az tartófall. Ezt a tartó flalat szeretném eltávolitani kb 2,5 méteren. az egész fall hosza 5méter, jelenleg egy ajtó található a tartófalon ami a két szobat választja. Ezt az ajtótt venném ki és még egy részt a falbol. Csak érdeklódnék hogy megvalósitható e a dolog.
elóre is koszonom a választ
Szép estét

Re: Szlovákia, Király Helmec.

(Jécsai Péter, 2019.01.29 09:30)

Kedves Ádám P.!

Először is elnézést a késői válaszért.

A 2.5m már viszonylag nagy nyílásnak számít. Többnyire meg lehet
csinálni, de mindenképpen statikus kell hozzá, aki kiszámolja, hogy milyen beton, vagy acél áthidalóval lehet megoldani, ill. hol lehet, és hol nem.

üdv.
J. Péter

Dunaújváros

(Széplaki Erzsébet , 2019.01.01 12:29)

A kérdésem az lenne, hogy földszinti téglalakásban ajtót lehetne - e főfalon másfél méterrel arrébb rakni.. Tisztelettel köszönöm a választ..

Re: Dunaújváros

(Jécsai Péter, 2019.01.29 09:27)

Kedves Erzsébet!

Ez tartószerkezeti átalakítás, amihez statikus tervező szükséges.
Az esetek 95%-ában meg lehet csinálni, de nem mindig egyszerű.
Látni kell a földszinti alaprajzot, emeletit és az alapján lehet kiszámolni, milyen áthidaló kell.

üdv.
Jécsai Péter

5530 Vésztő

(Nagy Róbert , 2019.01.03 22:41)

Üdvözlöm! Segítségét kérném:
Sátortetős házban szetetnék közfalat bontani.
Lehet e teherhordó a fal ha a tervrajzon csak a homlokzati falak és az utcafront felőli nagyszobák és közlekedő falak vannak vastagon jelölve? A födém sár jellegű a padlásról nézve.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46

Következő »